ΥΓΕΙΑ

Γυναίκα ανέπτυξε 3 φορές βλάβη στα νεφρά μετά από ισιωτικές μαλλιών σε κομμωτήριο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κατά τη διάρκεια δύο ετών, μια γυναίκα κατέληξε να παρουσιάσει νεφρική βλάβη τρεις φορές μετά από επανειλημμένη θεραπεία ισιώματος μαλλιών σε κομμωτήριο.

Γυναίκα ανέπτυξε 3 φορές βλάβη στα νεφρά μετά από ισιωτικές μαλλιών σε κομμωτήριο
Bigstock

Εμφάνισε νεφρική βλάβη τρεις διαφορετικές φορές μετά από αντίστοιχες θεραπείες ισιωτικής μαλλιών, όπως ονομάζεται συχνά. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της θα μπορούσε να είναι η αιτία πίσω από τα προβλήματα στα νεφρά της.

Η γυναίκα πήγε σε ένα κομμωτήριο για να υποβληθεί σε θεραπείες ισιώματος μαλλιών τον Ιούνιο του 2020, τον Απρίλιο του 2021 και τον Ιούλιο του 2022. Αν και δεν είχε καμία προηγούμενη κατάσταση υγείας, παρουσίασε διάρροια, έμετο, πόνο στην πλάτη και πυρετό ανήμερα μετά την επίσκεψή της στο κομμωτήριο. Η γυναίκα ανέφερε επίσης ένα αίσθημα καύσου στο τριχωτό της κεφαλής της κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κατέληξε επίσης να αναπτύξει έλκη (πληγές) στο κεφάλι για λίγο μετά τη θεραπεία.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η γυναίκα είχε αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα της, γεγονός που σήμαινε δυσλειτουργία των νεφρών. Είχε επίσης αίμα στα ούρα της, αν και δεν παρουσίαζε άλλα σημάδια μόλυνσης. Μια αξονική τομογραφία έδειξε επίσης ότι το ουροποιητικό της σύστημα δεν ήταν φραγμένο.

Σε κάθε ραντεβού στο κομμωτήριο, της έκαναν θεραπεία με μια κρέμα ισιώματος μαλλιών, που περιείχε γλυοξυλικό οξύ. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό πιθανώς προκάλεσε τις πληγές και το αίσθημα καύσου στο τριχωτό της κεφαλής της. Η περίπτωσή της άτυχης γυναίκας περιγράφεται σε σχετική αναφορά που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Γλυοξυλικό οξύ σε κρέμες ισιώματος μαλλιών

Με βάση πειράματα σε ποντίκια, οι γιατροί υποστήριξαν επίσης ότι το οξύ απορροφήθηκε από το δέρμα της και τελικά έφτασε στα νεφρά της, οδηγώντας σε νεφρική βλάβη.

Σύμφωνα με τον δρ. Joshua David King, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής και φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην υπόθεση, οι συγγραφείς της μελέτης απέδειξαν πειστικά ότι η τοπική εφαρμογή κρεμών ισιώματος μαλλιών που περιέχουν γλυοξυλικό οξύ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρικές βλάβες.

Ο δρ. King εξηγεί ότι θα ήταν σώφρον να απαγορευθεί η εν λόγω χημική ουσία σε τέτοια προϊόντα και να παροτρυνθούν οι κατασκευαστές να επιλέξουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική ουσία.

Πρόσφατα, το γλυοξυλικό οξύ έχει συμπεριληφθεί σε τέτοια προϊόντα ως εναλλακτική λύση για τη φορμαλδεΰδη, η οποία είναι μια τοξική χημική ουσία που μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μόλις θερμανθεί και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, με βάση ανέκδοτες αναφορές, τέτοια προϊόντα θα μπορούσαν να συνδέονται με νεφρική βλάβη. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 26 ασθενείς με νεφρική βλάβη στο Ισραήλ ανέδειξε ότι 11 από αυτούς χρησιμοποιούσαν προϊόντα με παράγωγα γλυκολικού οξέος. Αυτή η χημική ουσία διασπάται σε γλυοξυλικό οξύ μέσα στο ήπαρ.

Formaldehyde

Πώς επαληθεύτηκε εργαστηριακά το πρόβλημα της γυναίκας που έκανε ισιωτική μαλλιών

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της νεφρικής βλάβης και του γλυοξυλικού οξέος, οι γιατροί που συμμετείχαν στην υπόθεση πραγματοποίησαν ένα εργαστηριακό πείραμα σε ποντίκια. Εφάρμοσαν το προϊόν που χρησιμοποιήθηκε στο κομμωτήριο στις πλάτες πέντε διαφορετικών ποντικών. Το προϊόν είχε 10% γλυοξυλικό οξύ.

Οι ερευνητές στη συνέχεια επανέλαβαν τη διαδικασία με βαζελίνη μεταξύ πέντε άλλων ποντικών για να χρησιμεύσουν ως ομάδα σύγκρισης.

Την επόμενη μέρα, παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με γλυοξυλικό οξύ είχαν επιμήκεις κρυστάλλους μιας ένωσης γνωστής ως μονοϋδρικό οξαλικό ασβέστιο (calcium oxalate monohydrate) στα ούρα τους. Αντίθετα, η ομάδα ποντικιών βαζελίνης δεν είχε κάτι τέτοιο.

Ο δρ. John Bucher, ανώτερος επιστήμονας από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση, εξηγεί ότι είναι γνωστό ότι το γλυοξυλικό οξύ μπορεί να μεταβολιστεί από τον οργανισμό μας σε οξαλικό οξύ, το οποίο καταλήγει να δεσμεύει το ασβέστιο και έτσι να σχηματίζονται κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου. Εάν αυτοί οι κρύσταλλοι συσσωρευτούν και φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη και στα αναφερόμενα συμπτώματα.

Η ομάδα ποντικών που εκτέθηκε στο προϊόν είχε επίσης αξιοσημείωτα υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα σε σύγκριση με τα άλλα ποντίκια. Αυτό ήταν μέσα σε μια περίοδο έκθεσης 28 ωρών. Επιπλέον, τα εκτεθειμένα ποντίκια είχαν επίσης πυκνές εναποθέσεις μονοϋδρικού οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά.

Ο δρ. King εξηγεί ότι αυτοί οι κρύσταλλοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη σε μικροσκοπικά επίπεδα. Εάν οι δηλητηριάσεις είναι αρκετά μεγάλες, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Στην περίπτωση της γυναίκας, η νεφρική της λειτουργία βελτιώνονταν γρήγορα μετά από κάθε επίσκεψη. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα στην περίπτωσή της ήταν προφανώς βραχύβια.

Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι τέτοια προϊόντα μαλλιών πρέπει να αποφεύγονται ή -ακόμα καλύτερα- να απαγορευτούν.

Πηγή: sciencetimes.com