ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Εθισμός στο σεξ; Οι επιστήμονες το αμφισβητούν

Πολλοί διάσημοικατά καιρούς αποδίδουν τα ερωτικά τους παραστρατήματα στον εθισμό τους στο σεξ.Νέα μελέτη αμφισβητεί την ύπαρξη ατού του εθισμού.
Εθισμός στο σεξ; Οι επιστήμονες το αμφισβητούν

Πολλοί διάσημοικατά καιρούς αποδίδουν τα ερωτικά τους παραστρατήματα στον εθισμό τους στο σεξ.Νέα μελέτη αμφισβητεί την ύπαρξη ατού του εθισμού.

Η εγκεφαλικήαπεικόνιση μπορεί να αποδείξει ότι τα άτομα που επιζητούν συχνά το σεξ δενέχουν τίποτα παραπάνω από ανεβασμένη λίμπιντο.

Η μελέτηπραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Λος Άντζελες) και υποδεικνύειότι όσοι δηλώνουν «εθισμένοι» στο σεξ απλώς έχουν ανεβασμένη λίμπιντο.

Για πρώτη φορά ηεπιστημονική κοινότητα μελέτησε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε άτομα πουδηλώνουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβολικής σεξουαλικότητας. Ο εθισμός στοσεξ αφορά σε άτομα που έχουν ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορέξεις, επιδίδονταισυχνά στη σεξουαλική πράξη, έχουν αντιμετωπίσει συνέπειες όπως διαζύγιο ήοικονομική καταστροφή λόγω της σεξουαλικότητάς τους ή δεν είναι σε θέση ναπεριορίσουν τις ορέξεις τους.

Ο εθισμός στο σεξπαραμένει αμφιλεγόμενος και δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό ΕγχειρίδιοΨυχικών Διαταραχών.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης,η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε 39 άνδρες και 13γυναίκες ηλικίας 18-39 ετών, των οποίων η βαθμολογία σε ερωτηματολόγια σχετικάμε τη σεξουαλική συμπεριφορά ήταν όμοια με αυτή των ατόμων που αναζήτησανθεραπεία για την υπερσεξουαλικότητα.

Οι ερευνητές έδειξαν στουςεθελοντές φωτογραφίες οι οποίες αποσκοπούσαν να προκαλέσουν θετικά ή αρνητικάσυναισθήματα. Οι φωτογραφίες παρουσίαζαν διαμελισμένα σώματα, άτομα πουμαγείρευαν ή έκαναν σκι και φυσικά σεξουαλικές πράξεις. Άλλες φωτογραφίες ήτανρομαντικής φύσης ενώ σε άλλες παρουσιαζόταν η σεξουαλική πράξη μεταξύ ενός άνδρακαι μίας γυναίκας.

Το σκεπτικό του πειράματοςυποδείκνυε πως εάν ένα άτομο είναι πραγματικά εθισμένο στο σεξ, οι εικόνεςσεξουαλικής δραστηριότητας θα προκαλούσαν κορύφωση της εγκεφαλικής λειτουργίας,με τον ίδιο τρόπο που οι εικόνες κοκαΐνης μεταβάλλουν την εγκεφαλικήδραστηριότητα των ατόμων που είναι εθισμένα στην ουσία.

Η ανταπόκριση τουεγκεφάλου στις εικόνες σεξ δεν προβλεπόταν από κανένα ερωτηματολόγιο μέτρησης τηςυπερσεξουαλικότητας, αλλά συσχετίστηκε αποκλειστικά με τη μέτρηση της σεξουαλικήςεπιθυμίας. Με άλλα λόγια, η αντίδραση του εγκεφάλου σε εικόνες σεξ μπορεί νααποδοθεί απλώς στην ανεβασμένη λίμπιντο.

Η παραπάνω μελέτηδημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, στο περιοδικό Socioaffective Neuroscience and Psychology.