ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Κεφάλαιο “Αυτοϊκανοποίηση”: Τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία (βίντεο)

Παρά τις τάσεις σεξουαλικής απελευθέρωσης που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, η αυτοϊκανοποίηση αποτελεί ακόμη και σήμερα θέμα-ταμπού.

Κεφάλαιο “Αυτοϊκανοποίηση”: Τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία (βίντεο)

Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι' αυτό και ακόμη περισσότεροι είναι οι μύθοι που το περιβάλλουν, όπως η αβάσιμη συσχέτιση με την τύφλωση ή την υπογονιμότητα. Στην πραγματικότητα, η αυτοϊκανοποίηση, όπως και κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής άλλωστε, έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Στο καινούργιο βίντεο της δημοφιλούς σειράς AsapSCIENCE, παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό τα πιθανά οφέλη από την εν λόγω μορφή σεξουαλικής έκφρασης.

{youtube}GU3JqoUDkjA{/youtube}

Η πρακτική της αυτοϊκανοποίησης συνοδεύεται από απελευθέρωση ντοπαμίνης, ουσία που επιδρά στα κέντρα της ανταμοιβής και της απόλαυσης στο εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται το στρες και επέρχεται ένα αίσθημα ευεξίας.

Παράλληλα, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τον οργασμό δρουν ως φυσικό παυσίπονο, ενώ η προλακτίνη προωθεί τον ποιοτικό ύπνο.

Η αυτοϊκανοποίηση είναι επίσης «χρήσιμη» όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος ή άλλης ίωσης. Έχει παρατηρηθεί πως, στους άντρες τουλάχιστον, η αυτοϊκανοποίηση ενεργοποιεί μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν στο αίμα.

Έχει παρατηρηθεί ακόμη ότι η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος.

Τέλος, η αυτοϊκανοποίηση συμβάλλει στην καλύτερη σεξουαλική επίδοση τόσο των αντρών όσο και των γυναικών, καθώς γυμνάζονται οι μύες του πυελικού εδάφους, μυϊκή ομάδα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πού οφείλεται; Υπάρχει θεραπεία;
Ποιες παθήσεις προκαλούν στυτική δυσλειτουργία
Κεφάλαιο "Απιστία": Οι 5 λόγοι που απατούν άντρες και γυναίκες
Τεστ: Δείτε αν πάσχετε από Διαταραχή Δυσμορφίας του Πέους