ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτοϊκανοποίηση & τριχόπτωση: Μύθος ή αλήθεια;

Μήπως έχετε κι εσείς αυτή την απορία;

Αυτοϊκανοποίηση & τριχόπτωση: Μύθος ή αλήθεια;

Πολλά λέγονται και γράφονται για την αυτοϊκανοποίηση και τα πιθανά οφέλη της ή τις «παρενέργειές» της στην υγεία. Πόσα από αυτά είναι αλήθεια όμως;

Ίσως έχει πάρει το αυτί σας ότι η αντρική αυτοϊκανοποίηση –και δη η συχνή– μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών. Ποια είναι λοιπόν η γνώμη των ειδικών επί του θέματος;

apoleia mallion

Περί αυτοϊκανοποίησης

Η πιο γνωστή θεωρία πίσω από τη σχέση αυτοϊκανοποίησης και τριχόπτωσης είναι η εξής: Το σπέρμα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών. Έτσι, με κάθε εκσπερμάτιση το σώμα χάνει πρωτεΐνες που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την ανάπτυξη ή τη συντήρηση της τρίχας.

Πράγματι το σπέρμα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (υπάρχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά 100 ml σπέρματος), με κάθε εκσπερμάτιση όμως απελευθερώνονται μόλις 3,3-3,7 ml σπέρματος, ποσότητα πολύ μικρή για να επηρεάσει έστω και λίγο την επάρκεια πρωτεϊνών στο σώμα.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι η αυτοϊκανοποίηση οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση των επιπέδων μιας άλλης ορμόνης (διυδροτεστοστερόνη - DHT) που ευθύνεται για την τριχόπτωση.

Η θεωρία αυτή καταρρίπτεται από μελέτη του 2001, η οποία είχε υποδείξει ότι η αποχή από την αυτοϊκανοποίηση είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση της τεστοστερόνης, συγκεκριμένα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται λοιπόν ότι η υποτιθέμενη σχέση αυτοϊκανοποίησης και τριχόπτωσης δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας (ακόμη) επίμονος σεξουαλικός μύθος.

Τα οφέλη της αυτοϊκανοποίησης για την υγεία

Η αυτοϊκανοποίηση είναι ένα υγιές κομμάτι της σεξουαλικής ζωής τόσο των αντρών όσο και των γυναικών που συνδέεται μάλιστα με θετικές επιδράσεις στη σωματική και την ψυχική υγεία. Μεταξύ άλλων, η αυτοϊκανοποίηση:

  • Συμβάλλει στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί τα κέντρα της χαράς και της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες.
  • Βοηθά να απελευθερωθούν ενδορφίνες κατά την κορύφωση, οι οποίες μειώνουν το αίσθημα του πόνου.
  • Οδηγεί στην παραγωγή προλακτίνης, μιας ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο.
  • Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο γρήγορα λοιμώξεις, όπως ένα κρυολόγημα.
  • Μειώνει τον κίνδυνος καρκίνου του προστάτη στους άντρες, λόγω της συχνής εκσπερμάτισης.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος ώστε να ενισχυθεί η αντρική γονιμότητα.

Πηγή: Medical News Today, AsapSCIENCE

Δείτε κι αυτό:

Μύθοι και αλήθειες για την αυτοϊκανοποίηση

Έρευνα: Αυτοί οι άντρες χαρίζουν τους πιο συχνούς και δυνατούς οργασμούς!

Είναι η πορνογραφία απιστία;