ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το «Φαινόμενο Τζόνι Ντεπ» εξηγεί τις ερωτικές προτιμήσεις των γυναικών

Ο ταλαντούχος ηθοποιός του Χόλυγουντ φημίζεται για την απήχησή του στο γυναικείο φύλο και πλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν το γιατί!

Το «Φαινόμενο Τζόνι Ντεπ» εξηγεί τις ερωτικές προτιμήσεις των γυναικών

Η ερωτική έλξη είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα και έχει μελετηθεί εκτενώς, μεταξύ άλλων, το πώς επιδρούν οι φερομόνες και ποιο ρόλο παίζει η γλώσσα του σώματος στο ερωτικό παιχνίδι.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια αποφάσισαν να μελετήσουν το λεγόμενο «Φαινόμενο Τζόνι Ντεπ» (Johnny Depp Effect), το οποίο αφορά στην τάση ορισμένων γυναικών να προτιμούν άντρες με θηλυπρεπή πρόσωπα.

bigstock Johnny Depp at the Jerry Bruck 58610561

Οι ερευνητές ζήτησαν από φοιτητές να βαθμολογήσουν πόσο ελκυστικά θεωρούσαν ορισμένα πρόσωπα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες έπρεπε πρώτα να δηλώσουν κατά πόσο θεωρούν τα πρόσωπα θηλυπρεπή ή αρρενωπά πριν απαντήσουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν ζητήθηκε από τους φοιτητές να βάλουν «ταμπέλα» σε κάθε πρόσωπο πριν το βαθμολογήσουν, ήταν πιο πιθανό να δώσουν χαμηλές βαθμολογίες στα θηλυπρεπή πρόσωπα. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One, στην «ευχέρεια επεξεργασίας» (processing fluency), δηλαδή στο πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, να επεξεργαστεί και να κατηγοριοποιήσει μια πληροφορία.

Σχολιάζοντας το εύρημα αυτό, ο ερευνητής Πιότρ Γουίνκιλμαν από το Πανεπιστήμιο UCSD δηλώνει χαρακτηριστικά πως «όταν καταβάλλεται πνευματική προσπάθεια, είναι πιθανό η αρχική εντύπωση του ατόμου να στρεβλωθεί μέσω μιας αρνητικής προκατάληψης, ακόμη κι αν έχει απέναντί του μια αντικειμενικά όμορφη εικόνα».

Η νέα μελέτη έρχεται ίσως να ανατρέψει τη θεωρία ότι οι γυναικείες προτιμήσεις στο αντίθετο φύλο επηρεάζονται από ορμονικές επιδράσεις, καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ισχυρότερη είναι τελικά η επίδραση των νοητικών λειτουργιών και της συλλογιστικής διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Στοματικό σεξ: Πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες το... τολμούν;

Προτιμά τις ταινίες σεξ από το... πραγματικό σεξ; Τι πρέπει να κάνετε

Τι σημαίνει αν είναι κάποιος sapiosexual