ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η πιο γλυκιά χειρονομία που καταστρέφει την σχέση σας

Καμιά φορά το να “λούζετε” τον/την σύντροφό σας με κοπλιμέντα και ανοιχτόκαρδες εκφράσεις θαυμασμού μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε ή απλώς έχετε στο νου σας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκ
Η πιο γλυκιά χειρονομία που καταστρέφει την σχέση σας

Καμιά φορά το να “λούζετε” τον/την σύντροφό σας με κοπλιμέντα και ανοιχτόκαρδες εκφράσεις θαυμασμού μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε ή απλώς έχετε στο νου σας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Κοινωνικών και Προσωπικών Σχέσεων.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές έρευνες για να προσδιορίσουν κατά πόσο τα υπερβολικά κοπλιμέντα στο “άλλο σας μισό” κάνουν καλό ή κακό στην σχέση. Η πρώτη έρευνα εξέτασαν 91 ζευγάρια ηλικίας από 17 έως 36 ετών. Σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες οι ερευνητές είπαν ότι ο/η σύντροφός τους, τους θεωρεί πολύ πιο “σπουδαίους” από ό,τι θεωρούσαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους (περίπτωση εξιδανίκευσης). Στη συνέχεια, όταν κάθε ζευγάρι βρέθηκε πάλι μαζί σε έναν καναπέ, οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες κατέληξαν να κάθονται πιο μακριά από τους συντρόφους τους (σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου), υποδηλώνοντας ότι αυτή η εξιδανίκευση μπορεί στην πραγματικότητα να τους προκαλεί άγχος, και να νιώθουν άβολα.

Για τις ανάγκες της δεύτερης έρευνας συνολικά 89 παντρεμένα ζευγάρια ηλικία περίπου 30 ετών ρωτήθηκαν σχετικά με την ποιότητα της σχέσης τους και το πώς οι ίδιοι βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον/την σύντροφό τους. Εκείνοι που θεωρούσαν ότι οι σύζυγοί τους, τους θεωρούσαν κάτι το “ιδανικό”, ανέφεραν ότι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη σχέση τους. Αυτό επιβεβαίωσε τα ευρήματα της πρώτης έρευνας, ότι ένα άτομο μπορεί να νιώθει άσχημα σε μια σχέση, αν η εικόνα που έχει για τον εαυτό του είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που έχει για εκείνον ο/η σύντροφός του.

Γιατί λοιπόν η υπερβολική εξιδανίκευση οδηγεί τις σχέσεις σε ναυάγιο; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν κάποιο άτομο νιώσει ότι το έχουν σε υπερβολική εκτίμηση, τότε μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμο να θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του/της συντρόφου του. Επίσης αισθάνεται ότι ο/η σύντροφός τους δεν τους ξέρει πραγματικά και ότι είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές, με αποτέλεσμα να νιώθει άγχος και δυσαρέσκεια.

Διαβάστε επίσης:

Ζευγάρια: Τι αποκαλύπτει η στάση του ύπνου για τη σχέση (γράφημα)

Πότε αφήνει μια γυναίκα το σύντροφό της να τη δει χωρίς μακιγιάζ

Η πιο περίεργη αιτία που δεν έχετε... σχέση!

Δείτε τι αποκαλύπτει για τη σχέση σας ένα απλό… χασμουρητό!