ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το ελαττωματικό σπέρμα οδηγεί τους άνδρες στον πρόωρο θάνατο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν παράλληλα αυξημένο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Το ελαττωματικό σπέρμα οδηγεί τους άνδρες στον πρόωρο θάνατο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι δύο ή περισσότεροι βιολογικοί δείκτες που αφορούν στην ποιότητα του σπέρματος συνδέονται άμεσα με υπερδιπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου εντός οκταετίας.

Η υπογονιμότητα αποτελεί μάστιγα στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου που επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια.

Ωστόσο, η νέα μελέτη είναι μία από τις μόλις τρεις που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα και τη θνησιμότητα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Human Reproduction βασίστηκαν στο ιατρικό ιστορικό περίπου 12.000 ανδρών ηλικίας 20 έως 50 ετών που επισκέφθηκαν κλινικές υπογονιμότητας μεταξύ 1994 και 2011.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με ποσοστό ακρίβειας μεγαλύτερο το 90% ποιοι άνδρες θα έχαναν τη ζωή τους στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Οι άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος παρουσίαζαν υπερδιπλάσια ποσοστά στους δείκτες θνησιμότητας σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Αν και καμία μεμονωμένη ανωμαλία δεν μπορούσε να προβλέψει το δείκτη θνησιμότητας, ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων παραγόντων απέδωσε ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Έγκυος από προσπερματικά υγρά... Είναι δυνατόν;

Πότε είναι γόνιμος ο άνδρας και τι μετρά η εξέταση σπέρματος

Οι 8 λόγοι που μπορεί να δείτε αίμα στο σπέρμα. Τι να κάνετε