ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πόνος στο σεξ: 10 τρόποι να τον αντιμετωπίσετε

Ο πόνος στο σεξ στερεί από τη γυναίκα την απόλαυση της επαφής και μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις στη σχέση. Είτε εμφανιστεί ξαφνικά είτε επιμένει για αρκετό καιρό, το σύμπτωμα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού βέβαια εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία του.

Πόνος στο σεξ: 10 τρόποι να τον αντιμετωπίσετε

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί.

1. Ερεθισμός του κόλπου εξωτερικά

Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο προϊόν προσωπικής υγιεινής. Ο ερεθισμός, το κοκκίνισμα και το τσούξιμο εξωτερικά στα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αντίδρασης σε κάποιο προϊόν που έρχεται σε επαφή με το δέρμα στην περιοχή αυτή, όπως ένα σαπούνι, αφρόλουτρο ή ακόμη και το χαρτί υγείας. Τα αρώματα και άλλα συστατικά στα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην επιδερμίδα γύρω από τον κόλπο. Εάν ο ερεθισμός πράγματι οφείλεται σε κάποιο προϊόν προσωπικής υγιεινής, αποφύγετε τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος για 1-2 ημέρες, έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Μετά το διάστημα αυτό, προτιμήστε φυσικά προϊόντα που δεν ταλαιπωρούν την ευαίσθητη περιοχή.

2. Φαγούρα και έκκριση υγρών

Τα συμπτώματα οφείλονται πιθανότατα σε λοίμωξη. Εάν τα κολπικά υγρά είναι λευκά, παχύρρευστα και εκδηλώνεται έντονη φαγούρα, πρόκειται μάλλον για λοίμωξη από μύκητα. Εάν τα υγρά είναι γκριζωπά και πιο ρευστά, ίσως πρόκειται για βακτηριακή κολπίτιδα. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η γονόρροια και τα χλαμύδια (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), τα οποία δεν εκδηλώνονται πάντα με συγκεκριμένα συμπτώματα αλλά μπορεί να συνοδεύονται από τον πόνο στα γεννητικά όργανα και την έκκριση πρασινωπών ή κιτρινωπών υγρών. Ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με το μικροοργανισμό που προκάλεσε τη λοίμωξη.

3. Απόφραξη του κόλπου

Κολεόσπασμος ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία ο κόλπος δεν επιτρέπει την είσοδο του πέους. Ο κολεόσπασμος χαρακτηρίζεται από την επίπονη, ακούσια σύσπαση των μυών του κόλπου. Η αιτία του παραμένει άγνωστη, μπορεί όμως να οφείλεται σε τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, όπως η σεξουαλική κακοποίηση. Ο κολεόσπασμος αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων που στοχεύουν στη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους.

4. Ξηρότητα του κόλπου

Μπορεί να οφείλεται στο στρες, σε ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιϊσταμινικά) ή σε ορμονική διαταραχή. Η ξηρότητα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της πτώσης που παρατηρείται στα επίπεδα των οιστρογόνων μετά τη γέννα, την περίοδο που η γυναίκα θηλάζει ή την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση. Η ξηρότητα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικής λοσιόν έως ότου υποχωρήσει το στρες ή τα επίπεδα των οιστρογόνων επανέλθουν στο φυσιολογικό. Εάν η πτώση των οιστρογόνων είναι μόνιμη (εμμηνόπαυση), η χρήση της λοσιόν θα πρέπει να είναι συστηματική.

5. Πόνος στη μία πλευρά

Εάν ο πόνος εκδηλώνεται στη μία πλευρά των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να οφείλεται σε κύστη στις ωοθήκες. Οι κύστεις στις ωοθήκες σπανίως είναι επικίνδυνες, ωστόσο ο γυναικολόγος πρέπει να τις παρακολουθεί ώστε να διαπιστώσει εάν αυξάνονται σε μέγεθος.

6. Ίνωμα

Εκτός από την κύστη, ο σύντροφος μπορεί επίσης να «σκοντάψει» επάνω σε ίνωμα κατά τη διάρκεια της επαφής. Ο οξύς πόνος που γίνεται αισθητός λίγο ψηλότερα στην πυελική χώρα μπορεί να οφείλεται σε ίνωμα. Το ίνωμα είναι μια καλοήθης ανάπτυξη εντός της μήτρας. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν το σχηματισμό του ινώματος είναι η αιμορραγία στα μισά του κύκλου, η εκτενής αιμορραγία κατά την περίοδο και το αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά. Τα ινώματα συχνά υποχωρούν από μόνα τους. Αν δεν προκαλούν επιπλοκές δε χρειάζεται να αφαιρούνται. Εάν κριθεί αναγκαίο, το ίνωμα αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση.

7. Ενδομητρίωση

Εάν ο πόνος επιμένει ανεξαρτήτως στάσης στο σεξ, μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση. Η πάθηση εκδηλώνεται όταν ο ιστός του ενδομητρίου μετακινείται εκτός μήτρας και προσκολλάται στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες. Η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται ο ιστός να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

8. Πόνος κατά τη βαθιά διείσδυση

Εάν ο πόνος εκδηλώνεται κατά τη βαθιά διείσδυση, μπορεί να οφείλεται στην κλίση της μήτρας. Η μήτρα βρίσκεται συνήθως σε ευθυγράμμιση με το υπόλοιπο σώμα, σε ορισμένες γυναίκες όμως έχει κλίση προς τα πίσω. Η κλίση δεν επηρεάζει την υγεία ή τη γονιμότητα, μπορεί όμως να συμβάλει στην εκδήλωση του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ. Το ζευγάρι θα πρέπει να επιλέγει στάσεις που ελαχιστοποιούν τον πόνο, καθώς η κλίση της μήτρας δε χρειάζεται να διορθωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη σεξ: Δείτε πώς επηρεάζει το σώμα
Όταν η γυμναστική οδηγεί σε... οργασμό!
Έτσι θα αυξήσετε την αντοχή σας στο σεξ!