ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ο απρόσμενος λόγος που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην απιστία

Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην απιστία;

Ο απρόσμενος λόγος που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην απιστία

Νέα δεδομένα έρχονται να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας γύρω από το ζήτημα και να δούμε μία διαφορετική πτυχή του. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, θα πρέπει να σκεφτόμαστε καλύτερα πριν βιαστούμε να κρίνουμε κάποιον που απιστεί.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους κάποιος οδηγείται στην απιστία. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς όσοι απιστούν, φαίνεται να αισθάνονταν πληγωμένοι από τη συμπεριφορά του συντρόφου τους.

Για να οδηγηθούν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές έκαναν μία σειρά πειραμάτων, που θα τους επέτρεπαν να καταλάβουν πώς το αίσθημα της δυστυχίας σε μία σχέση μπορεί να ωθήσει κάποιον να αναζητήσει έναν νέο σύντροφο. Σε ένα από τα πειράματα περίπου 310 άτομα που βρίσκονται σε σχέση συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο απογοητευμένοι ή πληγωμένοι αισθάνονταν από τον σύντροφό τους εκείνη την περίοδο και με τη σεξουαλική έλξη ή διάθεση για φλερτ που είχαν για ένα τρίτο πρόσωπο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, οι άνθρωποι που είχαν βιώσει μεγαλύτερη απογοήτευση στη σχέση τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν σεξουαλική επιθυμία για ένα άλλο άτομο.

Σε ένα άλλο πείραμα, 130 συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν τις πράξεις του συντρόφου τους που τους είχαν πληγώσει, ενώ μια ακόμη ομάδα περιέγραψε απλώς την καθημερινότητά της. Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες κοίταξαν φωτογραφίες ελκυστικών ανθρώπων και τους ζητήθηκε να επιλέξουν εκείνους που προτιμούσαν για πιθανούς συντρόφους. Οι άνθρωποι που είχαν θυμηθεί ξανά επώδυνες καταστάσεις, έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους νέους δυνητικούς συντρόφους, σε σχέση με εκείνους που δεν χρειάστηκε να προβληματιστούν.

«Η έρευνά μας απέδειξε πως οι οδυνηρές συμπεριφορές ενός συντρόφου μειώνουν την επιθυμία του άλλου προς αυτόν και ακόμα και προσωρινά, οδηγούν στην αναζήτηση νέων σχέσεων με καλύτερες προοπτικές», αναφέρει ο Gurit Birnbaum, Ph.D., καθηγητής στο Herzliya's Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ.

«Όταν εμφανιστούν εσωτερικές απειλές σε μία σχέση, οι σύντροφοι γίνονται πιο ευάλωτοι στην έλξη και το φλερτ με κάποιον άλλο πιθανό παρτενέρ. Η σεξουαλική έλξη, σε αυτήν την περίπτωση, αποτελεί ένα μέσο για να ξεπεράσουν τον πόνο τους».

Μήπως το παραπάνω σημαίνει ότι η κοινωνία θα αντιμετώπιζε διαφορετικά την απιστία, αν γνώριζε ότι κάποιος υπέφερε στη σχέση του; Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω έρευνα αποδεικνύει πώς δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο, και για αυτό είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε προσεκτικά πριν κατηγορήσουμε ή καταδικάσουμε κάποιον.

Πηγή: mindandbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Οι έξι τύποι απιστίας στα ζευγάρια

Κεφάλαιο «Απιστία»: Το κάνουμε, αλλά με ποιον το κάνουμε;