ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ενδομήτριο σπείραμα & σεξ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εάν σκέφτεστε το ενδομήτριο σπείραμα ως μέσο αντισύλληψης, πιθανώς να έχετε πολλές απορίες σχετικά με ην τοποθέτησή του, τη διάρκεια ζωής του αλλά και τον τρόπο που αποτρέπει τη σύλληψη.

Ενδομήτριο σπείραμα & σεξ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το ενδομήτριo σπείραμα (σπιράλ) είναι μια μικρή συσκευή, συχνά σχήματος «Τ», που περιέχει είτε χαλκό ή ορμόνη (λεβονοργεστρέλη), η οποία εισάγεται μέσα στην μήτρα. Πρόκειται για μία μορφή αναστρέψιμης αντισύλληψης μακράς δράσης.

Τα ποσοστά αποτυχίας του σπιράλ είναι πολύ μικρά. Εκτός αυτού, τα σπιράλ έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης των γυναικών από την χρήση τους.

Η τοποθέτησή του μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι συνήθως ανώδυνη και γρήγορη και δεν απαιτεί αναισθησία. Γίνεται συνήθως την τελευταία μέρα της περιόδου, οπότε και ο τράχηλος της μήτρας είναι μαλακός και βρίσκεται σε μικρή διαστολή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία από την τοποθέτησή του.

Σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει, μπορεί να τοποθετηθεί και άμεσα μετά τον τοκετό. Μετά την τοποθέτηση μπορεί η γυναίκα να νιώσει μια μικρή δυσφορία από την αντανακλαστική σύσπαση της μήτρας, η οποία μπορεί να προληφθεί με τη λήψη ενός ήπιου αναλγητικού ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου πριν από την τοποθέτηση.

Μία κοινή απορία των γυναικών αφορά στη σεξουαλική τους δραστηριότητα ενώ έχουν σπιράλ και αν και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τη συσκευή.

Μπορεί το σεξ να εκτοπίσει το σπιράλ;

Σύμφωνα με την Christine Greves, γυναικολόγο στο Κέντρο Μαιευτικής και Γυναικολογίας Orlando Health στη Φλόριντα, όσο έντονο και αν είναι το σεξ, το σπιράλ δεν μετακινείται. «Εάν πρόκειται για φυσιολογικό, κολπικό σεξ, χωρίς τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές» αναφέρει.

Η Greves εξηγεί ότι επειδή το σπείραμα τοποθετείται στη μήτρα και όχι στον κόλπο ή τον τράχηλο είναι απίθανο να μετακινηθεί από οποιαδήποτε κίνηση του πέους, όσο έντονη και αν είναι.

sex 13

Μπορεί το σπιράλ να γίνει αντιληπτό από τον άνδρα;

Είναι σημαντικό να καθησυχάσετε τον σύντροφό σας ότι το σεξ δεν θα μετακινήσει το σπιράλ. Δεν είναι όμως απίθανο να το αισθανθεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

«Είναι πιθανό ένας άνδρας να νιώσει το σπείραμα κατά τη διάρκεια της συνουσίας», λέει η Δρ Greves. «Αυτό που συνήθως αισθάνονται οι άνδρες είναι το νήμα (δύο λεπτά κορδονάκια), το οποίο αν είναι πολύ κοντό έρχεται σε επαφή με το πέος, ενώ αν είναι μακρύτερο μπορεί να γυρίσει και να μπει κάτω από το τράχηλο με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτό». Τα δύο κορδόνια του σπιράλ έχουν σχεδιαστεί για να εκτείνονται πέρα από τον τράχηλο, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την μελλοντική αφαίρεσή του.

Από την άλλη, εάν ο σύντροφός σας αισθάνεται κάτι παραπάνω από τα νήματα του σπειράματος, σημαίνει ότι το ενδομήτριο σπείραμα έχει μετακινηθεί στον τράχηλο, κάτι εξαιρετικά επώδυνο για την γυναίκα.

Εάν έχετε σπείραμα και πονάτε στο σεξ, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς μπορεί το σπιράλ να έχει τοποθετηθεί λάθος.

Πηγή: health.com

Διαβάστε επίσης:

Αντισυλληπτικά: Κάνετε κι εσείς αυτά τα κοινά λάθη; (pics)

Αντισυλληπτικά: 5 απροσδόκητα οφέλη για την υγεία (pics)

Γονιμότητα: Απαντήσεις σε 5 απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες