ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τα σεξουαλικά όνειρα προσπαθούν να σας πουν κάτι;

Στην πραγματικότητα, τα σεξουαλικά όνειρα αποτελούσαν περίπου το 8%  όλων των αναφερόμενων ονείρων.

Τα σεξουαλικά όνειρα προσπαθούν να σας πουν κάτι;

Τα όνειρα είναι από καιρό στο επίκεντρο ψυχολογικών μελετών. Μπορεί να είναι καταπραϋντικά, παρηγορητικά, τρομακτικά ή μπερδεμένα. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο σας.

Περνάμε κατά μέσο όρο δύο ώρες τη νύχτα βλέποντας όνειρα αλλά πολύ σπάνια θυμόμαστε τι έχουμε δει στον ύπνο μας. Ενώ τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σταδίου ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM), μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σταδίου του κύκλου ύπνου.

Ενώ οι ενήλικες ονειρεύονται αρκετά συχνά, δεν βιώνουν όλοι σεξουαλικά όνειρα. Η επιστημονική έρευνα δεν σταματά να εξερευνά συγκεκριμένα σεξουαλικά όνειρα, αλλά πολλοί θεραπευτές και ψυχολόγοι έχουν τις δικές τους θεωρίες σχετικά με την έννοια των σεξουαλικών ονείρων.

ypnos

Γιατί έχω σεξουαλικά όνειρα;

Αν και οι νευρολογικές πτυχές των ονείρων είναι αρκετά καλά ερευνημένες, έχει διεξαχθεί λιγότερη έρευνα για να διερευνηθεί το περιεχόμενο και το νόημα διαφόρων τύπων ονείρων. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το ρόλο που παίζουν τα όνειρα στην ανθρώπινη ψυχή. Μερικοί θεωρητικοί πιστεύουν ότι τα όνειρα μάς επιτρέπουν να δράσουμε σε πιθανά σενάρια ή να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να χαρτογραφήσει και να αποθηκεύσει αναμνήσεις. Άλλοι ερευνητές εκτιμούν ότι τα όνειρα είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης τραυματικών ή στρεσογόνων γεγονότων.

Είναι φυσιολογικά τα σεξουαλικά όνειρα;

Τα σεξουαλικά όνειρα θεωρούνται φυσιολογικά. Είναι επίσης αρκετά συνηθισμένα. Περισσότερο από το 70% των ανθρώπων αναφέρουν ότι βιώνουν ένα σεξουαλικό όνειρο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ακόμα κι αν το περιεχόμενο του ονείρου είναι ενοχλητικό - για παράδειγμα, ένα όνειρο να κοιμηθείτε με το αφεντικό σας ή να απατήσετε τον σύντροφό σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με σας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται αυτά που αναγνωρίζουν, οπότε είναι φυσιολογικό να έχετε όνειρα για άτομα με τα οποία αλληλεπιδράτε συχνά.

Τι σημαίνουν τα σεξουαλικά όνειρα;

Δυστυχώς, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το τι σημαίνουν τα σεξουαλικά όνειρα. Το νόημα των ονείρων μπορεί να είναι δύσκολο να μελετηθεί επειδή τα όνειρα είναι υποκειμενικά για το άτομο που τα βιώνει και δεν είναι πάντα εύκολο να τα θυμόμαστε κατά το ξύπνημα.

Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν θεωρητικοποιήσει τα σεξουαλικά όνειρα από τον Σίγκμουντ Φρόιντ στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Φρόιντ πίστευε ότι τα όνειρα ήταν τα συνειδητά και υποσυνείδητα μέρη του νου που οργανώνονταν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με το τι σημαίνουν τα σεξουαλικά όνειρα, υπάρχουν μερικές κοινές θεωρίες.

ypnos

Κοινά σεξουαλικά όνειρα

Αν και ο καθένας βιώνει ένα όνειρο διαφορετικά, υπάρχουν μερικά κοινά όνειρα για τους περισσοτέρους.

Σεξ με πρώην σύντροφο

Είναι κοινό για όσους βρίσκονται σε σχέση να ονειρεύονται νυν ή πρώην συντρόφους. Αυτοί οι τύποι ονείρων μπορεί να αποτελούν μέρος της επεξεργασίας μιας τρέχουσας σχέσης ή της θλίψης μιας προηγούμενης. Οι ανύπαντροι άνθρωποι που αναζητούν μια σχέση είναι λιγότερο πιθανό να ονειρεύονται άτομα με τα οποία έχουν βγει.

Σεξ με έναν ξένο

Το να ονειρεύεσαι σεξ με έναν ξένο μπορεί απλά να είναι ένα σημάδι μιας υγιούς λίμπιντο και φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης. Εάν εσείς ονειρεύεστε να κοιμηθείτε με έναν ξένο, δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό απάτης.

ypnos

Απιστία

Ενώ τα όνειρα που περιλαμβάνουν απιστία μπορεί να μην είναι μια άμεση αντανάκλαση της ζωής σας, θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε συναισθήματα ζήλιας ή έλλειψης οικειότητας στην τρέχουσα σχέση σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συζητήσετε πιθανούς προβληματισμούς με τον σύντροφό σας.

Σεξ με μια φιγούρα εξουσίας

Είτε ονειρεύεστε τον καθηγητή σας είτε το αφεντικό σας, ένα σεξουαλικό όνειρο για ένα άτομο που ασκεί εξουσία πάνω σας μπορεί να υποδηλώνει ότι ζητάτε έγκριση από κάποιον υπεύθυνο.

Κατανοώντας τα όνειρά σας

Η ανάλυση των ονείρων σας μπορεί να δίνει πληροφορίες για την καθημερινότητά σας. Η καταγραφή των ονείρων σας μπορεί να σάς βοηθήσει να αναγνωρίσετε το μοτίβο της καθημερινότητάς σας και στη συνέχεια να επεξεργαστείτε διαφορετικά συναισθήματα.