ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το ψυχολογικό προφίλ όσων αγοράζουν και κατέχουν κούκλες του σεξ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Απρόσμενα τα ευρήματα της μεγάλης μελέτης για το τι σκέφτονται και πώς ενεργούν όσοι έχουν κούκλες του σεξ.

Το ψυχολογικό προφίλ όσων αγοράζουν και κατέχουν κούκλες του σεξ
Bigstock

Μια διαδικτυακή έρευνα σε πολλές χώρες με συμμετέχοντες άτομα που αγόρασαν και κατέχουν κούκλες του σεξ έδειξε ότι είναι λιγότερο επιρρεπείς στη σεξουαλική επιθετικότητα σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν κούκλες σεξ.

Όσοι έχουν κούκλες του σεξ μοιάζει επίσης πιθανότερο να βλέπουν τις γυναίκες ως κάτι που αδυνατούν να γνωρίσουν, τον κόσμο ως επικίνδυνο και να έχουν χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research.

Οι κούκλες του σεξ, ρεαλιστικές δημιουργίες σιλικόνης που έχουν σχεδιαστεί για σεξουαλικούς σκοπούς, έχουν πυροδοτήσει σημαντικές διαμάχες τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι ολοένα και περισσότερο ρεαλιστικές κούκλες είναι φτιαγμένες για να μοιάζουν με αληθινά άτομα, εντείνοντας τη συζήτηση για τις ηθικές τους επιπτώσεις και οδηγώντας σε νομικές καταδίκες. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη εμβαθύνει στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά όσων κατέχουν κούκλες του σεξ, ρίχνοντας φως στα κίνητρα και τις συμπεριφορές τους.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην μελέτη, που διεξήχθη από τον Craig A. Harper και τους συνεργάτες του, συνολικά 158 ιδιοκτήτες τέτοιων ομοιωμάτων συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έρευνα, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτοντας διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία και καταστάσεις σχέσεων.

Η έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τα δημογραφικά προφίλ των συμμετεχόντων, τους σεξουαλικούς και συναισθηματικούς λόγους για τους οποίους κατέχουν κούκλες σεξ και πρόσθετους παράγοντες που αποτελούν κίνητρο για να κάνουν τέτοιες αγορές. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες αξιολογήσεις για να μετρήσουν τις τάσεις σεξουαλικής επιθετικότητας, τα διαταραγμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τη συναισθηματική λειτουργία, το μοτίβο προσκόλλησης και τη στάση απέναντι στις γυναίκες και τη σεξουαλικότητα.

Διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες κούκλων του σεξ:

  • ήταν πιο πιθανό να είναι ελεύθεροι ή διαζευγμένοι
  • λιγότερο πιθανό να είναι σε σχέση ή παντρεμένοι
  • ανέφεραν λιγότερο συχνές σεξουαλικές συναναστροφές με σύντροφο
  • συνευρίσκονταν με τις κούκλες τους κατά μέσο όρο 11 φορές τον μήνα
  • είχαν περίπου 3,32 σεξουαλικές κούκλες ο καθένας
  • ανέφεραν τη σεξουαλική ικανοποίηση ως τον κύριο λόγο ιδιοκτησίας τους
  • επέδειξαν τάση να βλέπουν τις πραγματικές γυναίκες ως αινιγματικές και ως σεξουαλικά αντικείμενα, σημειώνοντας υψηλότερα σεξουαλικά δικαιώματα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου
  • αν και επέδειξαν χαμηλότερη ροπή σεξουαλικής επιθετικότητας σε άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, εμφάνισαν μειωμένη σεξουαλική αυτοεκτίμηση και τάση προς ιδεοψυχαναγκαστικά στυλ προσωπικότητας

Σημειωτέον, ένα σημαντικό μέρος της ομάδας ελέγχου εξέφρασε ενδιαφέρον για τις κούκλες του σεξ, υποδεικνύοντας ευρεία περιέργεια γι' αυτό το φαινόμενο.

Ανάλυση των αποτελεσμάτων

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η κατοχή κούκλων του σεξ μπορεί να είναι μια απάντηση σε διαλυμένες ή μη ικανοποιητικές σχέσεις, δυνητικά συνδεδεμένες με πεποιθήσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα των πιθανών συντρόφων, τα ανασφαλή στυλ προσκόλλησης και τη χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση.

Σε αντίθεση με τις κοινωνικές ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη σεξουαλική επιθετικότητα, η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό μεταξύ εκείνων που κατέχουν κούκλες του σεξ, υπονοώντας μια πιθανή προστατευτική πτυχή που σχετίζεται με την ιδιοκτησία κούκλας.

Αν και αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τα ψυχολογικά υπόβαθρα της ιδιοκτησίας σεξουαλικής κούκλας, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί της:

  • τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα και ένα σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος περιορίζουν την λήψη οριστικών συμπερασμάτων αιτίου και αποτελέσματος

Ωστόσο, χρησιμεύει ως μια αρχική εξερεύνηση του θέματος, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω ολοκληρωμένες έρευνες.

Πηγή: psypost.org