ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακόμη και μία επιπλέον ώρα στην καρέκλα αυξάνει τον κίνδυνο αναπηρίας

Μία και μόνο επιπλέον ώρα στην καρέκλα του γραφείου ή στονκαναπέ, καθημερινά, είναι αρκετή για να σας προκαλέσει στο μέλλον προβλήματαυγείας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα
Ακόμη και μία επιπλέον ώρα στην καρέκλα αυξάνει τον κίνδυνο αναπηρίας

Μία και μόνο επιπλέον ώρα στην καρέκλα του γραφείου ή στονκαναπέ, καθημερινά, είναι αρκετή για να σας προκαλέσει στο μέλλον προβλήματαυγείας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την σχολή ΙατρικήςFeinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο και δημοσιεύεται στοπεριοδικό «Journal of Physical Activity and Health».

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η καθιστικήζωή από μόνη της μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου αναπηρίας, ανεξάρτητοαπό την έλλειψη μέτριας σωματικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές προσάρμοσαν συσκευέςστη μέση περίπου 2.200 ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και πάνω για να παρακολουθούντην καθημερινή τους δραστηριότητα και διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα πουκάθονταν διπλασίαζε τον κίνδυνο αναπηρίας στο μέλλον.

«Η άσκηση είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο η αρχή ενόςυγιεινού τρόπου ζωής. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να εργαστούμε πάνω στη μέτριασωματική δραστηριότητα, αλλά παράλληλα πρέπει να μειώσουμε το χρόνο πουκαθόμαστε, αντικαθιστώντας τον με κάποια ελαφριά δραστηριότητα. Αυτό δενσημαίνει υποχρεωτικά ότι πρέπει να ιδρώσουμε, αλλά να κάνουμε απλέςδραστηριότητες όπως το κουβάλημα ενός καλαθιού (καλάθι και όχι καροτσάκι) στοσούπερ μάρκετ, μια βόλτα σε ένα μουσείο ή στα μαγαζιά, ή μια ώρα περπάτημα σεχαμηλό ρυθμό», λέει η δρ Dorothy Dunlop, καθηγήτρια Ιατρικής στο Northwestern.

«Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ούτε τα 30 λεπτάδραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις 9ώρες καθιστικής ζωής την ημέρα», δήλωσε, αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτηςη δρ Robert Truax, από το Ιατρικό κέντρο του Κλίβελαντ.