ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μακροζωία κρύβεται σε τροφές που είναι...

Η σωστή, ισορροπημένη, διατροφή και η τακτική άσκηση είναι δύο μόνο από τους παράγοντες που συνεισφέρουν σε μια υγιεινή ζωή. Υπάρχουν επίσης πολλές έρευνες σχετικά με τα μικρά "μυστικά" για περισσότερα χρόνια ζωής ενός ατόμου. Αυτήν τη φορά, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell μαθαίνουμε ότι τα πικάντικα φαγητά βοηθούν να αυξήσουμε τα χρόνια ζωής μας!

Η μακροζωία κρύβεται σε τροφές που είναι...

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της αίσθησης του πόνου και της θνησιμότητας. Μία ομάδα ποντικών που στερούνταν τεχνητά τους υποδοχείς του πόνου TRPV1 συγκρίθηκαν με άλλα ποντίκια που ένιωθαν τον πόνο κανονικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια χωρίς την ικανότητα να αισθάνονται τον πόνο ήταν αρκετά πιο υγιή.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα ποντίκια είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, είχαν καλύτερη μνήμη σε μεγάλη ηλικία, έκαψαν περισσότερες θερμίδες χωρίς άσκηση, και ο μεταβολισμός τους και την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τη ζάχαρη παρέμειναν σε υγιή επίπεδα με το πέρασμα του χρόνου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Andrew Dillin, υποστηρίζει ότι "το κλείδωμα αυτό στους υποδοχείς του πόνου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο όχι μόνο για την ανακούφιση του πόνου, αλλά και για τη βελτίωση της ζωής και της μεταβολικής υγείας, και ιδίως για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας στον άνθρωπο (...) Η χρόνια λήψη των χημικών ενώσεων που επηρεάζουν τους υποδοχείς TRPV1 (όπως η καψαϊκίνη) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης του μεταβολισμού με την ηλικία και να οδηγήσει σε αύξηση της μακροζωίας σε ανθρώπους".

Μάλιστα, από την έρευνα προέκυψε ότι ειδικά οι καυτερές πιπεριές τσίλι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμάται, δε, ότι αυτό οφείλεται στην καψαϊκίνη που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες, ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία όλων των τύπων του πόνου, που κυμαίνονται από πόνους αρθρίτιδας, νευροπάθειες, ή δερματικές παθήσεις που έχουν επώδυνη φαγούρα.

Διαβάστε επίσης:

Μετρήστε το... γήρας σας και βρείτε το μυστικό της μακροζωίας

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως

Βάλτε στόχους στη ζωή σας για να ζήσετε περισσότερο

Το ποτό που καταπολεμάει καρκίνο, διαβήτη και καρδιακά