ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Αμφισβητούν τώρα την αποτελεσματικότητα της καραντίνας των 21 ημερών

Καθώς σήμερα, 19 Οκτωβρίου, λήγει η περίοδος των 21 ημερών που 48 άτομα με πιθανά συμπτώματα του ιού Έμπολα είναι σε καραντίνα στις ΗΠΑ, μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Drexler έρχεται να αμφισβητήσει ανοιχτά την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου περιορισμού της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Έμπολα: Αμφισβητούν τώρα την αποτελεσματικότητα της καραντίνας των 21 ημερών

Αυτά τα 48 άτομα θεωρείται ότι είχαν έρθει σε επαφή με τον Λιβεριανό Thomas Eric Duncan, όσο εκείνος παρουσίαζε συμπτώματα του Έμπολα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Haas, "οι 21 ημέρες έχει θεωρηθεί ως η κατάλληλη περίοδος καραντίνας για τα άτομα που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό Έμπολα για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα συστημικό σκεπτικό πίσω από αυτό τον αριθμό των 21 ημερών", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η περίοδος αυτή "θεσπίστηκε" αυθαίρετα και χωρίς κάποιο επιστημονικό επιχείρημα.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS: Outbreak, ο δρ Haas υποστηρίζει ότι η καραντίνα των 21 ημερών βασίζεται σε γενικές γραμμές σε στοιχεία για τον Έμπολα από τα ξεσπάσματα του ιού στο Ζαΐρ το 1976 και στην Ουγκάντα το 2000.

"Αυτή η περίοδος καραντίνας (σ.σ. των 21 ημερών) δεν είναι ειδικά για τον Έμπολα, αλλά περισσότερο αφορά τον γενικό χρόνο επώασης των μικροοργανισμών (...) η ιδέα είναι ότι, προκειμένου να κολλήσει κάποιος την ασθένεια, θα πρέπει να έχει καταγραφεί πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών στο σώμα του", υποστηρίζει ο δρ Haas σε συνέντευξή του δίκτυο Fox.

Στην έρευνα, ο δρ Haas διαπίστωσε ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το πρόσφατο ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού στη Δυτική Αφρική, όπως και το 1995 στο Κονγκό, υπάρχει μέχρι και ένα 12% πιθανοτήτων ότι κάποιος θα μπορούσε να μολυνθεί και μετά την περίοδο επώασης των 21 ημερών. Το εύρος της απόκλισης από την περίοδο επώασης ήταν μεταξύ 0,1% και 12% κατά τη διάρκεια των κρουσμάτων αυτών. Με άλλα λόγια, στο 0,1 % έως 12% των περιπτώσεων, ο ιός στον οργανισμό κάποιου ασθενούς θα έχει μεγαλύτερο χρόνο επώασης από τις 21 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

SOS γιατρών: Προσλήψεις, ΤΕΠ & ανάπτυξη δομών ΠΦΥ, τα μέτρα για τον Έμπολα

Έμπολα: 7 στους 10 Έλληνες ανησυχούν ότι ο ιός θα έρθει και στην χώρα μας

Έμπολα: Ανίκανοι υπάλληλοι, ελλιπής ενημέρωση και γραφειοκρατία έφεραν το ξέσπασμα

Έμπολα: Ο Φιντέλ Κάστρο προτείνει συνεργασία στις ΗΠΑ