ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΚΑΒ Λάρισας

Άμεσης... βοήθειας φαίνεται ότι χρήζει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Λάρισας (ΕΚΑΒ), οι εργαζόμενοι στο οποίο «παλεύουν» να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους έχοντας να αντιμετωπίσουν και έλλειψη προσωπικού και έλλειψη οχημάτων αλλά και έλλειψη χρημάτων, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΚΑΒ Λάρισας

Το οξύμωρο της κατάστασης εντοπίζεται στο γεγονός ότι, στα τέσσερα από τα πέντε Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο νομό (Τύρναβος, Φάρσαλα, Αγιά, Γόννοι) έχουν μεν επάρκεια οχημάτων αλλά όχι πληρωμάτων. Μόνον στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας υπάρχει προσωπικό για την κίνηση των οχημάτων.

Στην Λάρισα πάλι, υπάρχει προσωπικό -όχι ακριβώς επαρκές, αλλά πάντως σε ικανοποιητικό βαθμό- αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα, λόγω παλαιότητας, οχήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όταν για παράδειγμα, προκύπτει μία ανάγκη διακομιδής περιφερειακά της Λάρισας και στην περιοχή ευθύνης των Κέντρων Υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα ασθενοφόρα, αν και διαθέσιμα, δεν έχουν την δυνατότητα να κινηθούν, οπότε θα πρέπει η Λάρισα να καλύψει το κενό, ή, σε διαφορετική περίπτωση επιστρατεύονται... ΙΧ, όπως συνέβη δύο φορές πρόσφατα, προκειμένου να μεταφερθούν οι έχοντες ανάγκη.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Λάρισας κ. Ιωάννης Γούλας, το πρόβλημα του ΕΚΑΒ -που άλλωστε είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνον στην Λάρισα- είναι διαχρονικό και προς το παρών ανεπίλυτο.

Τα τελευταία καινούργια οχήματα που προμηθεύτηκε εν προκειμένω, το ΕΚΑΒ Λάρισας, χρονολογούνται από το 2004 και έκτοτε δεν αγοράστηκε καινούργιο αυτοκίνητο. Ενώ από τα οχήματα που το 2007 είχαν γίνει δωρεά από εφοπλιστές προς το ΕΚΑΒ, τα έξι που ήρθαν στην Θεσσαλία, προέκυψαν προβληματικά και έχουν αποσυρθεί εδώ και δύο χρόνια καθώς χρειάζονται νέους κινητήρες.

Αυτή τη στιγμή στον νομό, θεωρητικά υπάρχουν 11 ασθενοφόρα εν λειτουργία αλλά τα 4 παρουσιάζουν προβλήματα οπότε πρακτικά εν κινήσει βρίσκονται τα υπόλοιπα. Είναι προφανές, επισημαίνει ο κ. Γούλας, ότι χρειάζεται ενίσχυση του στόλου προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Όσον αφορά στην Λάρισα, επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθεί ο «στόλος» με 7-8 νέα οχήματα προκειμένου να κινούνται σε καθημερινή βάση και τα παλαιά πλέον να τύχουν συντήρησης ώστε να μπορούν να λειτουργούν ενισχυτικά όταν χρειάζεται.

Παράλληλα, όλα τα Κέντρα Υγεία της Θεσσαλίας ενισχύθηκαν πέρσι το καλοκαίρι με 12 σύγχρονα ασθενοφόρα που αποκτήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ αλλά, όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να τα κινήσει. Οπότε, η στελέχωση με προσωπικό είναι απαραίτητη.

Πέραν τούτου, στελέχωση χρειάζεται και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ το οποίο εδρεύει στην Λάρισα και εξυπηρετεί όλη την Θεσσαλία, πλην Μαγνησίας, όπου επίσης παρατηρείται έλλειψη προσωπικού.

Και ενώ οι καθημερινές ανάγκες είναι πολλές, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν να πληρωθούν για τα «εκτός έδρας» από πέρσι του Ιούνιο και για τις αργίες και τα νυχτερινά εδώ και πέντε μήνες και ως είναι φυσικό η πληρωμή των δεδουλευμένων τους, αποτελεί πάγιο αίτημα το οποίο έχει κατ' επανάληψη τεθεί στους αρμόδιους.

Η συνολική εικόνα, προφανώς παραπέμπει σε καλύτερη οργάνωση και συντονισμό ώστε η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας, όταν μάλιστα σχετίζεται με ένα αγαθό ζωτικής σημασίας όπως η υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Το ΕΚΑΒ λίγο πριν την... ανακοπή - Ασθενοφόρα σαράβαλα, επικοινωνία με ασύρματο και διασώστες που με αυτοθυσία παλεύουν για τη Δημόσια Υγεία