ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύφθηκαν τέσσερα γονίδια που ενοχοποιούνται για κήλη

Τέσσερα γονίδια που προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους σε κήλη κοιλιακού τοιχώματος, ανακάλυψαν ερευνητές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πρόληψη και αγωγή.

Ανακαλύφθηκαν τέσσερα γονίδια που ενοχοποιούνται για κήλη

Ο Dr. Eric Jorgenson, του Kaiser Permanente Division of Research, δήλωσε ότι η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις, αλλά λίγα είναι γνωστά για τους γενετικούς μηχανισμούς που προδιαθέτουν τους ανθρώπους να τις αναπτύξουν.

Τα ευρήματα δίνουν στοιχεία για τις αρχές της ανάπτυξης κήλης και υπογραμμίζουν γενετικές οδούς για έρευνες που αφορούν την αντιμετώπιση.

Ερευνητές του University of California στο Σαν Φρανσίσκο και το Kaiser Permanente ανέλυσαν γονιδιακά στοιχεία 72.805 ανθρώπων, για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature communications.

Από αυτούς 5.295 είχαν κήλη και 67.510 όχι. Στη συνέχεια συγκρίθηκαν με γονιδίωμα 9.701 ανθρώπων που ανέφεραν ότι είχαν κήλη και 82.743 που δεν ανέφεραν.

Οι ερευνητές εντόπισαν 4 γονίδια που εκφράζονται στους ασθενείς με κήλη αλλά όχι σε ανθρώπους χωρίς κήλη.

Η γονιδιακή έκφραση επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τους ερευνητές σε συνδετικό ιστό ποντικών, δυο εκ των οποίων αναφέρουν ότι είναι σημαντικά για τη διατήρηση του συνδετικού ιστού και την ομοιόσταση.

Διαβάστε επίσης:

Κήλη αυχένα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται