ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό χημικό σε πλαστικά είδη συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες πρόωρης γέννας επηρεάζονται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες και συγκεκριμένα από την έκθεση σε χημικές ουσίες.

Κοινό χημικό σε πλαστικά είδη συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό

Μια χημική ουσία που βρίσκεται σε αρκετά πλαστικά είδη και έχει συνδεθεί στο παρελθόν με ορμονικές διαταραχές αυξάνει τις πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα η γυναίκα όταν συγκεντρώνεται σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό της.

Ο λόγος για τη δισφαινόλη Α, ευρύτερα γνωστή ως ΒΡΑ, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή μαλακών και εύκαμπτων πλαστικών.

Ως πρόωρος ορίζεται ο τοκετός που συμβαίνει πριν τις 37 εβδομάδες της κύησης και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη βρεφική θνησιμότητα και τις χρόνιες νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά.

Ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Ramkumar Menon, αναφέρει πως οι γυναίκες έρχονται συνεχώς σε επαφή με το ΒΡΑ επειδή είναι μια χημική ουσία που υπάρχει εξωτερικά και εσωτερικά σε δοχεία φαγητού και μπορεί να διαρρεύσει στις τροφές όταν το δοχείο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο ειδικός επισημαίνει ότι η χρήση του ΒΡΑ είναι τόσο ευρεία που όλες οι γυναίκες εκτίθενται σε αυτό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν αιματολογικά δείγματα από εγκύους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για να γεννήσουν. Οι γυναίκες με υψηλές συγκεντρώσεις ΒΡΑ στο αίμα τους ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα το μωρό τους, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine.

Η δισφαινόλη Α θεωρείται ορμονικός διαταράκτης επειδή μοιάζει δομικά με τα οιστρογόνα κι έτσι ενδέχεται να συνδεθεί με τους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα, όπως για παράδειγμα τους υποδοχείς που ελέγχουν τις φλεγμονές. Οι μη φυσιολογικοί δείκτες φλεγμονής έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με ποικίλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού.

Διαβάστε επίσης:

Δισφαινόλη Α: Συμβουλές προστασίας από τη χημική ουσία

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο

Πρόωρη γέννηση: Παράγοντες κίνδυνου και οι πιθανές επιπτώσεις