ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα προβλήματα ακοής αιτία της υπερκινητικότητας

Οι επιστήμονεςδιαπίστωσαν ότι η δυσλειτουργία του έσω ωτός και η υπερκινητικότητα οφείλονταιστο ίδιο προβληματικό γονίδιο.
Τα προβλήματα ακοής αιτία της υπερκινητικότητας

Οι επιστήμονεςδιαπίστωσαν ότι η δυσλειτουργία του έσω ωτός και η υπερκινητικότητα οφείλονταιστο ίδιο προβληματικό γονίδιο.

Οι συμπεριφορικέςδιαταραχές θεωρείται παραδοσιακά ότι πηγάζουν από τον εγκέφαλο, ωστόσο οιεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα προβλήματα ακοής μπορεί να προκαλέσουννευρολογικές μεταβολές.

Αυτό σημαίνει ότιη υπερκινητικότητα σε παιδιά με δυσλειτουργίες του έσω ωτός μπορεί να περιοριστείμε τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, η οποία θα ενεργεί σε συγκεκριμένη περιοχήτου εγκεφάλου.

Οι επιστήμονεςείχαν παρατηρήσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι πολλά παιδιά και έφηβοι με σοβαρέςβλάβες του έσω ωτός –και ειδικότερα διαταραχές που επηρεάζουν τόσο την ακοή όσοκαι την ισορροπία– παρουσίαζαν παράλληλα συμπεριφορικές διαταραχές όπως ηυπερκινητικότητα. Έως τώρα όμως δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν αυτά ταδύο συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.

Η παρούσα μελέτηπαρέχει για πρώτη φορά αποδείξεις ότι μια αισθητηριακή βλάβη επιφέρει συγκεκριμένεςμεταβολές στην περιοχή του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα προβληματικές συμπεριφορέςπροσαρμογής που ανέκαθεν θεωρείτο πως πηγάζουν από τον ίδιο τον εγκέφαλο.

Η δομή του έσωωτός περιλαμβάνει τον κοχλία, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ακοή, και τοαιθουσαίο σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία.

Οι παθήσεις του έσωωτός οφείλονται κατ’ εξοχήν σε κάποιο γενετικό ελάττωμα, αλλά μπορεί επίσης ναείναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή τραυματισμού.

Η ιδέα για τημελέτη προέκυψε όταν ένας διδακτορικός φοιτητής στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein παρατήρησε ορισμένααεικίνητα ποντίκια στο εργαστήριο· περαιτέρωέρευνα αποκάλυψε ότι τα ποντίκια αυτά παρουσίαζαν σημαντικά προβλήματα ακοής.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο πόρισμα ότι ταπροβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ποντίκια οφείλονταν σε μετάλλαξη ενός γονιδίου.Το γονίδιο αυτό υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Προκειμένου να προσδιορίσουν εάν η μετάλλαξησχετίζεται με την υπερκινητικότητα των ποντικιών, οι επιστήμονες διέγραψανεπιλεκτικά το γονίδιο είτε στην περιοχή του έσω ωτός, είτε σε διάφορες περιοχέςτου εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση είτε σε ολόκληρο το κεντρικό νευρικόσύστημα. Η δοκιμή αυτή έγινε σε υγιή ποντίκια.

Προς έκπληξη όλων, παρατηρήθηκε μειωμένηκινητικότητα μόνο στην περίπτωση διαγραφής του γονιδίου στην περιοχή του έσωωτός.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές δηλώνουν πωςοι βλάβες του έσω ωτός οδηγούν σε μη φυσιολογική λειτουργία μιας κεντρικήςπεριοχής του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση.

Οι εξετάσεις αποκαλύπτουν αυξημένα επίπεδα δύοπρωτεϊνών που συμμετέχουν στο σηματοδοτικό μονοπάτι που ελέγχει τη δράση τωννευροδιαβιβαστών.

Τα αυξημένα αυτά επίπεδα παρατηρήθηκαν μόνο στηνκεντρική περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Για να διαπιστωθεί εάντο γεγονός αυτό οδηγεί στην αυξημένη κινητικότητα, στα ποντίκια που είχεαφαιρεθεί το γονίδιο δόθηκε ένεση αναστολής της πρωτεΐνης. Το αποτέλεσμα ήταν ηκινητικότητα να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουνότι η υπερκινητικότητα στα παιδιά με βλάβες του έσω ωτός μπορεί να περιοριστείμε τη βοήθεια φαρμάκων που άμεσα ή έμμεσα αναστέλλουν αυτή τη δίοδο στηνκεντρική περιοχή του εγκεφάλου.

Παράλληλα, η μελέτη ενισχύει τις πιθανότητες και άλλεςαισθητηριακές βλάβες να προκαλούν ή να συμβάλλουν σε ψυχιατρικές ή κινητικέςδιαταραχές.