ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο 60% σταδιακά τα γενόσημα με ταυτόχρονη μείωση των τιμών τους

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική, που θα περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα για το φάρμακο, την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, την αύξηση των γενοσήμων τα οποία σταδιακά θα πρέπει να φθάσουν στο 60% τη αγοράς, την ώρα που σήμερα αγγίζουν το 19,8% και στην Γερμανία το 70%.
Στο 60% σταδιακά τα γενόσημα  με ταυτόχρονη μείωση των τιμών τους

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδωναναμένεται να παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νομοσχέδιογια την φαρμακευτική πολιτική, που θα περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα γιατο φάρμακο, την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, την αύξηση τωνγενοσήμων τα οποία σταδιακά θα πρέπει να φθάσουν στο 60% τη αγοράς, την ώρα πουσήμερα αγγίζουν το 19,8% και στην Γερμανία το 70%.

Τονομοσχέδιο- όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας την πολιτική φαρμάκουγια τους ανασφάλιστους μετά το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης στα νοσοκομεία(Health voucher)- προβλέπει γενναία μείωση της τιμής των γενοσήμων, προκειμένουνα φθάσουν στο 60% στην συνταγογράφησή τους. Αλλωστε η τακτική αυτή, αποτελείκαι πρόταση της Τρόικας, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα γενόσημα θαπρέπει να μειωθούν τόσο, ώστε να αυξηθεί ο όγκος τους. Να σημειωθεί ότι ταγενόσημα σήμερα ανέρχονται στο 19,8% της αγοράς και η αξία τους φθάνει το 20%,ενώ στην Γερμανία ο όγκος τους ανέρχεται στο 70% και η αξία τους στο 15%.

Παράλληλαμε την μείωση των τιμών, το νομοσχέδιο θα προβλέπει και κίνητρα σεφαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς και γιατρούς για τη συνταγογράφησηγενοσήμων.

Οπωςτόνισε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης, ένα από τα σημεία που δεχόμαστε κριτική από τουςπιστωτές μας, είναι η συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος του φαρμάκου πουφθάνει στο 25% την ώρα που στην Πορτογαλία- χώρα που αντιμετωπίζει και αυτή ταίδια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα- ανέρχεται στο 38%. Αποτελεί κόκκινηγραμμή όμως - σύμφωνα με τον υπουργό- το θέμα αυτό και δεν πρόκειται νααυξήσουμε το ύψος της συμμετοχής.

Τονομοσχέδιο πάντως- στην επεξεργασία του οποίου συμμετέχουν όλοι οι φορείς- θαφέρει την «σφραγίδα» του London School of Economics και προσωπικά του καθηγητήκ. Παν. Καναβού, ο οποίος έχει αναλάβει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσειςγια την πολιτική φαρμάκου.