ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΟΚ! Μειώθηκαν οι γεννήσεις κατά 10% λόγω οικονομικής κρίσης

Μείωση 10% στις γεννήσεις ζώντωννεογνών με παράλληλη όμως αύξηση των γεννήσεων νεκτών εμβρύων, δείχνουν στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας,Άδωνι Γεωργιάδη, και προέρχονται από τα αρχεία που τηρούνται στο ΙνστιτούτοΥγείας του Παιδιού.
ΣΟΚ! Μειώθηκαν οι γεννήσεις κατά 10% λόγω οικονομικής κρίσης

Μείωση 10% στις γεννήσεις ζώντωννεογνών με παράλληλη όμως αύξηση των γεννήσεων νεκτών εμβρύων, δείχνουν στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας,Άδωνι Γεωργιάδη, και προέρχονται από τα αρχεία που τηρούνται στο ΙνστιτούτοΥγείας του Παιδιού.

Συγκεκριμένα, αφορούν την τελευταίαπενταετία και δείχνουν ότι το 2007 ο αριθμός γεννήσεων ήταν 111.926 και έπεσεσταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τις γεννήσεις να περιορίζονται το 2012, στις100.980.

«Το πρόβλημα της υπογεννητικότηταςστον ελληνικό πληθυσμό αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες καιεπιδεινώνεται σημαντικά την τελευταία περίοδο, λόγω της έντονης οικονομικήςκρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφέρει ο υπουργός Υγείας, σε έγγραφό τουπου διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Η συνεχής μείωση των αριθμών τωνγεννήσεων, η έντονη μεταβολή των δεικτών γεννητικότητας και αναλογίας γεννήσεωνανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλώνει την κορύφωση του προβλήματος, μεαρνητικές προοπτικές εξέλιξης», επισημαίνει επίσης ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρειότι εκτός από τους ποσοτικούς δείκτες υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά πουδιαμορφώνουν το δημογραφικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, όπως η αύξηση τουμέσου όρου ηλικίας γάμου και κατά συνέπεια, η γέννηση παιδιών σε μεγαλύτερεςηλικίες των γονέων, η ανισοκατανομή των γεννήσεων ανά περιφέρεια της χώρας(μείωση των γεννήσεων στον αγροτικό πληθυσμό), η σημαντική συμμετοχή γεννήσεωναπό οικογένειες μεταναστών κλπ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχείακαταγραφής γεννήσεων ζώντων νεογνών που τηρούνται στο Ινστιτούτο Υγείας τουΠαιδιού, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών,παρατηρείται μείωση του αριθμού αυτών, περίπου 10% την τελευταία πενταετία καισυγκεκριμένα το 2007 (111.926), 2008 (118.302), 2009 (117.933), 2010 (114.766),2011 (107.200), 2012 (100.980).

Όπως εξάλλου αναφέρει ο υπουργός,«το περιεχόμενο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στηνΕλλάδα προϋποθέτει τη συστηματική λήψη μέτρων και ανάπτυξη δράσεων για παροχές,υποδομές, οργάνωση υπηρεσιών κλπ, σε κοινωνικό, οικονομικό, εργασιακό καιασφαλιστικό επίπεδο».

Ανησυχία για την αύξηση στις γεννήσεις νεκρών εμβρύων

Το έγγραφο του κ. Γεωργιάδηδιαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή ΓιάννηΚουράκου, ο οποίος επικαλείται έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας πουδείχνει ότι υπάρχει αύξηση στις γεννήσεις νεκρών εμβρύων.

Ο κ. Κουράκος είχε διατυπώσει τηνανησυχία του για το ενδεχόμενο γυναίκες που μένουν άνεργες να παραλείπουνσημαντικές εξετάσεις και ελέγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ειδικά για τον προγεννητικό έλεγχο,ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στις εξετάσεις που ήδη γίνονται, αναγνωρίζει όμωςότι το περιεχόμενο του προγεννητικού ελέγχου -με τη διευρυμένη του έννοια-βρίσκεται σε διαρκή επιστημονική συζήτηση, δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση τουΚεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) που να προσδιορίζει τα είδη των εξετάσεωνπου εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό και γι΄ αυτό «διαπιστώνεται, πραγματικά,μερική κάλυψη σε ασφαλιστικό επίπεδο των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου,το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει διευρυνθεί από το 1999, παρά τις συνεχείςεπιστημονικές εξελίξεις».

«Το γεγονός αφήνει ακάλυπτους τουςγονείς και τα έμβρυα από την πρόληψη της εκδήλωσης ή την ανατροπή νέων, πλέοντων προβλεπόμενων, νοσηρών καταστάσεων», αναφέρει ο υπουργός Υγείας καιενημερώνει ότι «η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, έχοντας τη σχετικήαρμοδιότητα σε θέματα προγεννητικού ελέγχου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιεςδιευθύνσεις του υπουργείου Υγείας και ύστερα από σχετική επιστημονική γνώμη τουΚΕ.Σ.Υ, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεύρυνση των προβλεπόμενωνεξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ασφαλιστικήςκάλυψης αυτών από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία, καθώς και ένταξης της εν λόγωπαροχής για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδυνάτους».