ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμμαχος της καρδιάς!

Το τσιγάρο πέθανε, ζήτω το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημόνων στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ, σε μελέτη που παρουσιάστηκε, έγινε γνωστό ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς και δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμμαχος της καρδιάς!

Το τσιγάρο πέθανε, ζήτω το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κάπως έτσι αποτυπώνονται τα αποτελέσματα τωνεπιστημόνων στο Ετήσιο Συνέδριο τηςΕυρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με το οποίο, σεμελέτη που παρουσιάστηκε, έγινε γνωστό ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δενεπηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς και δεν προκαλεί άμεσες αρνητικέςεπιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, ηοποία ήδη αναδημοσιεύθηκε στο TheHeart.Org που είναι από τα μεγαλύτερα καρδιολογικά sitesπαγκοσμίως, ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στην παρουσίασή του υπογράμμισε: « Αυτήείναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρωνστην στεφανιαία κυκλοφορία». «Γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι το κάπνισμα έχει άμεσεςαρνητικές επιπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών για τηνπαροχή αίματος προς την καρδιά, και ο σκοπός μας ήταν να ελέγξουμε αν η χρήση ηλεκτρονικώντσιγάρων έχει παρόμοια αποτελέσματα».

Στη μελέτη, εξετάστηκε η στεφανιαίαμικροκυκλοφορία μετά τη χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου σε 60εθελοντές, 30 από τους οποίους ήταν καπνιστές και 30 ατμιστές. Μετά το κάπνισμαδύο τσιγάρων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια μείωση16% στην μέγιστη στεφανιαία ροή του αίματος και μια αύξηση 19% της αντίστασης της ροής του αίματος.

Ωστόσο, μετά τη χρήση ηλεκτρονικούτσιγάρου, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά τόσο στην στεφανιαία ροή του αίματοςόσο και στην αντίσταση της ροής του αίματος σε σύγκριση με τη βασική μέτρηση.

«Τα αποτελέσματα είναιεντυπωσιακά και δείχνουν, ότι σε αντίθεση με τον καπνό, η χρήση ηλεκτρονικώντσιγάρων δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς», δήλωσε για τα ευρήματα ο Δρ. Φαρσαλινός.

Ο επιστήμονας συνεχίζοντας, τόνισε πωςπρέπει να είναι τελείως ξεκάθαρο, ότι τοηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ένα προϊόν πουπροτείνεται ως μια νέα συνήθεια για όλους, αλλά συνιστάται η χρήση του μόνο καιαποκλειστικά στους καπνιστές ως εναλλακτική λύση για να μειώσουν ή να σταματήσουνεντελώς το κάπνισμα.

«Βέβαια», υπογράμμισε, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ναδιευκρινήσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τημακροχρόνια χρήση. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι επιπτώσειςτης μακροχρόνιας χρήσης, αλλά τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία δείχνουνέντονα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβείςεναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού».

Αναφερόμενος στις διεργασίες γιαθέσπιση κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικώντσιγάρων, ο Δρ Φαρσαλινός επεσήμανε την ανάγκη οι υγειονομικές αρχές να ρυθμίσουν αυτά τα προϊόντα, κατά τρόπο που να προωθεί και όχινα περιορίζει την διαθεσιμότητα και τηχρήση τους από τους καπνιστές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να σταματήσουν το κάπνισμαμε τις εγκεκριμένες ιατρικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Αυτέςοι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε προσημαντικών νομοθετικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για ταηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο στην ΕΕ με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα προϊόντακαπνού, όσο και στην Ελλάδα, εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης που θακαθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δρ. Φαρσαλινός παραχώρησεβαρυσήμαντη συνέντευξη σχετική με τα ευρήματα της έρευνάς του στο γαλλικόπεριοδικό Paris Match.