ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι χτύποι της καρδιάς μας προστατεύουν από τους... χάκερ!

Δυνατότητα «ασφάλισης» των εμφυτεύσιμων ιατρικών συσκευών, όπως είναι οιαπινιδωτές και οι αντλίες ινσουλίνης, από «κακόβουλες» ασύρματες συνδέσεις,ανέπτυξαν επιστήμονες του Rice University, σε συνδυασμό με την εταιρείαασφαλείας RSA, αξιοποιώντας τους χτύπους της καρδιάς του χρήστη.

Οι χτύποι της καρδιάς μας προστατεύουν από τους... χάκερ!

Δυνατότητα «ασφάλισης» των εμφυτεύσιμων ιατρικών συσκευών, όπως είναι οιαπινιδωτές και οι αντλίες ινσουλίνης, από «κακόβουλες» ασύρματες συνδέσεις,ανέπτυξαν επιστήμονες

του Rice University, σε συνδυασμό με την εταιρείαασφαλείας RSA, αξιοποιώντας τους χτύπους της καρδιάς του χρήστη.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι δυνατός ο κακόβουλοςπρογραμματισμός εμφυτευμένων απινιδωτών, έτσι ώστε να μη λειτουργούν σεπερίπτωση ανάγκης ή να «χτυπούν» τον κάτοχό τους με σοκ 700 βολτ, ενώ δενχρειάζεται.

Η τεχνολογία που ανέπτυξαν το Rice University με την εταιρεία ασφαλείας RSA,επιτρέπουν τη χρήση του χτύπου της καρδιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν αυτόςπου προσπαθεί να επαναπρογραμματίσει το εμφύτευμα είναι σε άμεση επαφή με τονασθενή ή πρόκειται για χάκερ.

Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής:

O γιατρός κρατά μίασυσκευή πάνω στο σώμα του ασθενούς και καταγράφει τον χτύπο της καρδιάς του. Ησυσκευή συγκρίνει αυτόν τον χτύπο με αυτόν που μεταδίδεται ασύρματα από τοεμφύτευμα, και στη συνέχεια επιβεβαιώνει αν τα σήματα είναι τα ίδια ή όχι. Ηανταλλαγή δεδομένων που γίνεται ασύρματα στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας είναικρυπτογραφημένη, καθιστώντας έτσι δύσκολη την υποκλοπή και παραβίασή της.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μέθοδος θεωρείται ιδιαίτερα φιλική για τους ασθενείς,καθώς δεν προϋποθέτει χρήση κάποιου είδους κωδικού από πλευράς του γιατρού ήτου νοσηλευτή, που θα κόστιζε σημαντικό χρόνο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.