ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Lancet: Ο υγιεινός τρόπος ζωής ανανεώνει τα κύτταρα

Οι τροφές ολικήςάλεσης, η άσκηση και ο διαλογισμός ενισχύουν την υγεία. Πρόσφατη μελέτη δείχνειότι ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Lancet: Ο υγιεινός τρόπος ζωής ανανεώνει τα κύτταρα

Οι τροφές ολικήςάλεσης, η άσκηση και ο διαλογισμός ενισχύουν την υγεία. Πρόσφατη μελέτη δείχνειότι ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η μελέτηδημοσιεύθηκε στο περιοδικό The LancetOncology και υποστηρίζει ότι ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει τη διαδικασίαγήρανσης και τις παθήσεις που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία σε κυτταρικόεπίπεδο. Ο τρόπος ζωής έχει αντίκτυπο στο μήκος των τελομερών, τα οποίααποτελούν το τμήμα του DNA στο τέλος του χρωμοσώματος. Τα τελομερή προστατεύουν τη χρήσιμηγενετική πληροφορία από τη φθορά.



Τα τελομερή παρουσιάζονται με κίτρινο χρώμα στο άκρο του χρωμοσώματος

Η βράχυνση τωντελομερών είχε παλαιότερα συσχετιστεί με τη γήρανση των κυττάρων και τον κίνδυνοπαθήσεων όπως ο καρκίνος και η άνοια, καθώς και με τον πρόωρο θάνατο.

Οι παράγοντες πουεπιταχύνουν τη βράχυνση των τελομερών είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, τοχρόνιο στρες, η μοναξιά και η κατάθλιψη. Για πρώτη φορά όμως οι ερευνητέςδιαπίστωσαν ότι υπάρχουν τρόποι να επιμηκυνθούν τα τελομερή.

Στο πλαίσιο της μελέτης,οι ερευνητές χώρισαν 35 άνδρες σε δύο ομάδες. Οι συμμετέχοντες έπασχαν απόκαρκίνο του προστάτη και δε λάμβαναν θεραπεία, βρίσκονταν όμως κάτω από αυστηρήεπίβλεψη. Στη μία ομάδα των 10 ατόμων δόθηκε οδηγία να αλλάξουν τον τρόπο ζωήςτους για 5 χρόνια σε επίπεδο διατροφής, άσκησης, κοινωνικής υποστήριξης καιδιαχείρισης του στρες. Οι υπόλοιποι 25 άνδρες δεν έκαναν καμία από τις παραπάνωαλλαγές. Τα τελομερή των συμμετεχόντων μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητέςπαρακολούθησαν τους 35 άνδρες μετά το πέρας της μελέτης και μέτρησαν και πάλιτο μήκος των τελομερών. Διαπίστωσαν ότι το μήκος των τελομερών είχε αυξηθεί κατά10% στους άνδρες της πρώτης ομάδας. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε βράχυνση κατά 3% στους άνδρες της δεύτερης ομάδας.

Η επιμήκυνση τωντελομερών ήταν ανάλογη του βαθμού στον οποίο οι άνδρες είχαν εφαρμόσει τις παραπάνωυγιεινές πρακτικές. Με άλλα λόγια, καλύτερη ζωή, μακρύτερα τελομερή!