ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο Δράσης για το Αλτσχάιμερ από το υπ. Υγείας

Την πρωτοβουλία για εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για το Αλτσχάιμερ- από το οποίο πάσχουν 10 εκατ. Ευρωπαίοι και περισσότεροι από 5,4 εκατ. Αμερικανοί-  ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια παρουσίας του σε εκδήλωση συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας και του Πανελλήνιου Ινστιτούτου Νευροεκφυλιστικων Νοσημάτων.
Σχέδιο Δράσης για το Αλτσχάιμερ από το υπ. Υγείας

Τηνπρωτοβουλία για εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για το Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσεο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια παρουσίας του σεεκδήλωση συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας και του ΠανελλήνιουΙνστιτούτου Νευροεκφυλιστικων Νοσημάτων.

«Έχουμε αποδεχθεί το αίτημα για τονορισμό μιας εθνικής επιτροπής, σημείωσε ο υπουργός, ώστε πρακτικά να είμαστεόσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι. Είμαστε παρόντες στην προσπάθειά σας, η πόρτα μουείναι ανοιχτή και αναμένουμε τις εισηγήσεις σας για παρεμβάσεις του Υπουργείου».

Εντω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την συνέντευξη τύπου, «Εκρηκτικές» διαστάσεις συνεχίζει να λαμβάνει στις μέρες μαςη νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια, γενικότερα, καθώς προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπουςσε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα,μάλιστα, με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καιτα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2050 ο συνολικός αριθμός των πασχόντωνυπολογίζεται ότι θα έχει ανέλθειστα 100 εκατομμύρια!

200.000 Έλληνες με Αλτσχάιμερ

Οι αριθμοίείναι αμείλικτοι: 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καιπερισσότεροι από 5.4 εκατομμύριαΑμερικανοί πλήττονται σήμερα από ΝΑ, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φτάνουν τις 200.000. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η ΝΑ αποτελεί μακράν τη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο και τη συχνότερη αιτία άνοιας στον ηλικιωμένοπληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (στις 21 Σεπτεμβρίου), ηΚαθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer κυρία Μαγδαληνή Τσολάκη, ηΝευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών ΔιαταραχώνΑθηνών, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου «Υγεία» κυρία Παρασκευή Σακκά και ο δημοσιογράφος, περιθάλπων ασθενή με άνοιακ. Δημήτριος Τάκης.

400.000 φροντιστές ασθενών με άνοια

Αναφερόμενη στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικοτεχνικόπρόβλημα της πάθησης, η κ. Σακκάτόνισε ότι αναφορικά με τη χώρα μας 400.000φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, μεπιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιοπρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Στηνπατρίδα μας, τόνισε η κυρία Σακκά, δυστυχώςλείπει αυτό το οποίο στις αναπτυγμένες χώρες θεωρείται αυτονόητο, δηλαδή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας έχουμε χρέος όλοι μας και με κάθε νόμιμο τρόπο να συμβάλλουμε στην αναπλήρωσή του. Τα στοιχεία μας αποδεικνύουν ότι προσφέρει υποστήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειες τους, αλλά και συμβάλλει προκειμένου να επιτευχθείμακροπρόθεσμα η απαραίτητη εξοικονόμηση υγειονομικών και κρατικώνπόρων, σημείωσε η κυρία Σακκά.

Από τηνπλευρά της, η κυρία Τσολάκη επεσήμανε ότι η νόσος αποτελείένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο. Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική και η παθοφυσιολογία της σύνθετη. Η αιτιολογία δενείναι πλήρως γνωστή, αλλά οι εναποθέσειςτης β-αμυλοειδικής πρωτεΐνης, όπως, επίσης,η υπερφωσφωρυλίωση της τ πρωτεΐνης, το οξειδωτικό stress, η διαταραχήτης ομοιόστασης των βιομετάλλων και τα χαμηλά επίπεδα της ακετυλοχολίνης(ACh) φαίνεται ότι παίζουν σημαντικόρόλο. Η ΝΑ προκαλεί τεράστιο συναισθηματικό και οικονομικό φορτίο στην οικογένειατου ασθενούς και στην κοινωνία.

Ελλιπής πρόσβαση ασθενών σε θεραπείες

Σε μια νόσο χρόνια και ανελέητη όπωςη Alzheimer, υπογράμμισε η Καθηγήτρια, η πρόσβασησε αποτελεσματικά και καινοτόμα φάρμακα βελτιώνει σημαντικά τηνποιότητα ζωής, τόσο του ασθενούς, όσο και της οικογένειάς του, η οποία επωμίζεται σημαντικό φορτίο. Αντίθετα,η ελλιπής πρόσβαση ασθενών σεαποτελεσματικές θεραπείες οδηγεί σε ταχύτερηεπιδείνωση και μετάβαση σε βαρύτεραστάδια της νόσου. Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί ότι η μετάβαση αυτή σε βαρύτεραστάδια συνεπάγεται σημαντική αύξησητου άμεσου υγειονομικού κόστους, τοοποίο επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και δραματική αύξηση του άμεσου μη υγειονομικού κόστους που επιβαρύνει τις οικογένειες των ασθενών.

Η πλέον άμεσα αναμενόμενη καινοτόμος θεραπείαστην Ελλάδα είναι το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνηςτων 13,3 mg. Το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3 mg, χάρη στην υψηλότερη δόση ριβαστιγμίνης, παρέχει διπλάσιο αποτέλεσμα σε σχέση με τοδιαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 9,5 mg. Παρέχει,δηλαδή, διπλάσια αποτελεσματικότητα,τόσο στην καθυστέρηση της νοητικής έκπτωσης, όσο και στην καθυστέρηση της έκπτωσης στην αυτονομίαεκτέλεσης βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων (όπως είναι η καθημερινήυγιεινή και το φαγητό). Αυτό το επιτυγχάνει επιτρέποντας στους ασθενείς την πρόσβαση σε θεραπευτική δόση που αντίστοιχήτης δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σκεύασμα,διότι η χορήγηση και απορρόφηση της ριβαστιγμίνης γίνεται διαδερμικάκαι όχι από του στόματος.

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να απειληθεί ή να τροποποιηθεί η αποζημίωση,μέσω ΕΟΠΥΥ, των πιο καινοτόμων και αποτελεσματικότερωνθεραπειών με αποδεδειγμένα οφέλη, τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημαυγείας, τονίστηκε από τις καθηγήτριες. Μάλιστα, ήδη οι οικογένειες των ασθενών αναμένουν το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3 mg, που κυκλοφορεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στην Αμερικήκαι ήδη επί 6 μήνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου.

Σε ό,τιαφορά τα δεδομένα για άλλα καινοτόμα σκευάσματα, νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο καφές – δοσοεξαρτώμενο αποτέλεσμα - καιτο φάρμακο μετφορμίνη για το σακχαρώδη διαβήτη παίζουν προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας.