ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευεργετικός ο βελονισμός στα άτομα με κατάθλιψη

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψημπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός όσο και η ψυχοθερπαπεία, σύμφωνα με μια νέαβρετανική επιστημονική έρευνα.
Ευεργετικός ο βελονισμός στα άτομα με κατάθλιψη

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψημπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός όσο και η ψυχοθερπαπεία, σύμφωνα με μια νέαβρετανική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, η μελέτη, πουπραγματοποίησαν ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας, του πανεπιστημίου τηςΥόρκης και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine, σύμφωνα με τοπρακτορείο Ρόιτερ, αποδεικνύει ότι οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να είναιαποτελεσματικότερες, ακόμη και από την απλή φαρμακευτική θεραπεία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, περίπουένας στους τρεις ασθενείς δεν εμφάνιζε κατάθλιψη μετά από τρεις μήνεςβελονισμού ή ψυχοθεραπείας, σε σχέση με έναν στους πέντε που είχε βελτίωση μόνομε αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 755 άνθρωποιμε μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη έκανε βελονισμό, η δεύτερηψυχοθεραπεία και η τρίτη έπαιρνε απλώς φάρμακα. Το 70% των συμμετεχόντων έκανανήδη φαρμακευτική θεραπεία κατά το προηγούμενο τρίμηνο πριν την έρευνα και δεντους ζητήθηκε να σταματήσουν τα αντικαταθλιπτικά τους.

Μετά από τρεις μήνες, όσοι είχανκάνει βελονισμό, εμφάνιζαν οριακά μεγαλύτερη βελτίωση από ό,τι όσοι είχαν κάνειψυχοθεραπεία και αρκετά μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με όσους έκαναν απλώςφαρμακευτική αγωγή. Η διαφορά αυτή στα οφέλη παρέμεινε για τουλάχιστον άλλουςτρεις μήνες μετά το σταμάτημα του βελονισμού ή της ψυχοθεραπείας.

Μετά όμως από εννέα έως 12 μήνες,λόγω της βελτίωσης στο μεταξύ των ασθενών που έκαναν φαρμακευτική θεραπεία, ηπροσθήκη του βελονισμού και της ψυχοθεραπείας στο θεραπευτικό «μίγμα» δενφαίνεται να πρόσδιδε πλέον κάποιο αξιοσημείωτο όφελος σε σχέση με όσουςέπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τηνεπίδραση του βελονισμού στην κατάθλιψη είχαν δώσει ασαφή ευρήματα, αλλά η νέαέρευνα δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να έχει αισθητό αποτέλεσμα σε μερικούςανθρώπους.