ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή τεχνική "αντιστρέφει" την εμμηνόπαυση

Τη δυνατότητα να γεννήσουν γυναίκες που έχουν πολύ πρόωρηεμμηνόπαυση, δίνει μία πρωτοποριακή τεχνική, που ανέπτυξαν Αμερικανοί καιΙάπωνες ερευνητές
Πρωτοποριακή τεχνική "αντιστρέφει" την εμμηνόπαυση

Τη δυνατότητα να γεννήσουν γυναίκες που έχουν πολύ πρόωρηεμμηνόπαυση, δίνει μία πρωτοποριακή τεχνική, που ανέπτυξαν Αμερικανοί καιΙάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ααρόν Χσούεχ της Ιατρικής Σχολήςτου πανεπιστημίου Στάνφορντ και βασίζεται στην εκ νέου ενεργοποίηση τωνανενεργών ωοθηκών.

Μάλιστα, στην Ιαπωνία, ήδη, γεννήθηκε ένα υγιές αγοράκι 3,3κιλών, ενώ μία άλλη γυναίκα είναι έγκυος με την ίδια μέθοδο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, που φιλοξενεί τηδημοσίευση της σχετικής έκθεσης στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημώντων ΗΠΑ, η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να βοηθήσει το 1% περίπου των γυναικών, πουαδυνατούν να κάνουν παιδί, λόγω της πρόωρης ανεπάρκειας των ωοθηκών τους.

Οιγυναίκες αυτές «ξεμένουν» από ωάρια σε νεαρή ηλικία για άγνωστες αιτίες καιαναγκάζονται μετά να προσφεύγουν σε δωρήτριες ωαρίων.

Οι επιστήμονες, αφού αφαίρεσαν τις ωοθήκες και «αφύπνισαν»στο εργαστήριο τα ωοθυλάκια, όπου ωριμάζουν τα ωάρια, εμφύτευσαν ξανά τιςωοθήκες στη γυναίκα, που είχε χάσει πρόωρα τη γονιμότητά της.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τεμαχισμό των ωοθηκών και έγχυσηειδικής χημικής ουσίας και ορμονών, ενώ μετά την ολοκλήρωση νέα ωάριααναπτύχθηκαν και πάλι σε οκτώ γυναίκες, τα οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκαν καιαξιοποιήθηκαν με κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο, μόνο δύο γυναίκεςτελικά έμειναν έγκυες.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η τεχνική βρίσκεται ακόμη σεπρώιμο και δοκιμαστικό στάδιο και απαιτούνται ακόμη μερικά χρόνια, μέχρι νααρχίσει να εφαρμόζεται στις κλινικές.

Θεωρείται πάντως απίθανο πως η ελπιδοφόρα τεχνική θα καταστείδυνατό να αξιοποιηθεί από τη μεγάλη πλειονότητα των γυναικών, που έχουνεμμηνόπαυση μετά τα 50 τους.