ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο στους δέκα "κάνουν" τον γιατρό όταν αρρωσταίνουν

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που, επί της ουσίας, ρισκάρουν τη ζωήτους, κάνοντας το γιατρό μόνοι τους, θεωρώντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τιςασθένειες, με πληροφορίες που αντλούν από γνωστούς ή το ίντερνετ, σύμφωνα μεμία πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση
Δύο στους δέκα "κάνουν" τον γιατρό όταν αρρωσταίνουν

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που, επί της ουσίας, ρισκάρουν τη ζωήτους, κάνοντας το γιατρό μόνοι τους, θεωρώντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τιςασθένειες, με πληροφορίες που αντλούν από γνωστούς ή το ίντερνετ, σύμφωνα μεμία πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση, που συμμετείχαν 1.500 εθελοντές καιδιεξήγαγε ο οργανισμός πιστοποίησης Information Standard, που υπάγεται στοβρετανικό υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες, δήλωσαν ότι καθυστερούν ναπάνε στο γιατρό, όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα, ενώ πάνω από το 50% παραδέχτηκεότι στρέφεται στο ίντερνετ, προκειμένου να δει τι έχει.

Την ίδια ώρα, δύο στους δέκα αποφασίζουν μόνοι τους τι έχουν, με βάση όσαγνωρίζουν από την εμπειρία τους, ενώ το 17% όσων πάνε στο γιατρό, αργότεραμαθαίνει ότι η αυτοδιάγνωση ήταν λανθασμένη.

Σε σχέση με τις γυναίκες, με ποσοστό 43%, οι άνδρες καθυστερούν λιγότερο ναπάνε στο γιατρό, με ποσοστό 37%.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, που καθυστερούν να απευθυνθούν στους ειδικούς,επειδή πιστεύουν ότι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους, οι γυναίκες, κατάπλειοψηφία, αναζητούν τη «διάγνωση και θεραπεία» στο ίντερνετ.

Τέλος, ένας στους τρεις δηλώνει εκ των προτέρων βέβαιος ότι δεν έχει κάτισοβαρό, θεωρώντας άσκοπο το χρόνο για να επισκεφτεί ένα γιατρό.

Η διευθύντρια του Τομέα Ενημέρωσης Κοινού του οργανισμού σχολίασε σχετικά μετα αποτελέσματα: «Ο κόσμος καθυστερεί να πάει στον γιατρό για διάφορους λόγους,αλλά ανεξάρτητα από αυτούς, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι προσπαθεί να κάνειαυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία στο μεσοδιάστημα. Η αναξιόπιστη ιατρικήπληροφόρηση σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τηνυγεία.»