ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο στους δέκα "κάνουν" τον γιατρό όταν αρρωσταίνουν

Δύο στους δέκα "κάνουν" τον γιατρό όταν αρρωσταίνουν
Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που, επί της ουσίας, ρισκάρουν τη ζωή τους, κάνοντας το γιατρό μόνοι τους, θεωρώντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες, με πληροφορίες που αντλούν από γνωστούς ή το ίντερνετ, σύμφωνα με μία πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που, επί της ουσίας, ρισκάρουν τη ζωή τους, κάνοντας το γιατρό μόνοι τους, θεωρώντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες, με πληροφορίες που αντλούν από γνωστούς ή το ίντερνετ, σύμφωνα με μία πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση, που συμμετείχαν 1.500 εθελοντές και διεξήγαγε ο οργανισμός πιστοποίησης Information Standard, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες, δήλωσαν ότι καθυστερούν να πάνε στο γιατρό, όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα, ενώ πάνω από το 50% παραδέχτηκε ότι στρέφεται στο ίντερνετ, προκειμένου να δει τι έχει.

Την ίδια ώρα, δύο στους δέκα αποφασίζουν μόνοι τους τι έχουν, με βάση όσα γνωρίζουν από την εμπειρία τους, ενώ το 17% όσων πάνε στο γιατρό, αργότερα μαθαίνει ότι η αυτοδιάγνωση ήταν λανθασμένη.

Σε σχέση με τις γυναίκες, με ποσοστό 43%, οι άνδρες καθυστερούν λιγότερο να πάνε στο γιατρό, με ποσοστό 37%.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, που καθυστερούν να απευθυνθούν στους ειδικούς, επειδή πιστεύουν ότι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους, οι γυναίκες, κατά πλειοψηφία, αναζητούν τη «διάγνωση και θεραπεία» στο ίντερνετ.

Τέλος, ένας στους τρεις δηλώνει εκ των προτέρων βέβαιος ότι δεν έχει κάτι σοβαρό, θεωρώντας άσκοπο το χρόνο για να επισκεφτεί ένα γιατρό.

Η διευθύντρια του Τομέα Ενημέρωσης Κοινού του οργανισμού σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Ο κόσμος καθυστερεί να πάει στον γιατρό για διάφορους λόγους, αλλά ανεξάρτητα από αυτούς, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι προσπαθεί να κάνει αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία στο μεσοδιάστημα. Η αναξιόπιστη ιατρική πληροφόρηση σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία.»