ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε συμβουλές από έναν γιατρό του Χάρβαρντ για αδυνάτισμα με μακροπρόθεσμο αποτέλεμα

Ένα γιατρός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το αδυνάτισμα έχει γίνει πια πιο δύσκολο από ποτέ.

Πέντε συμβουλές από έναν γιατρό του Χάρβαρντ για αδυνάτισμα με μακροπρόθεσμο αποτέλεμα

Το να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα, σύμφωνα με έναν ερευνητή του Χάρβαρντ ο οποίος μελετά τη διατροφή εδώ και δεκαετίες, έχει γίνει πολύ δύσκολο πλέον και δεν ευθύνόμαστε μόνο εμείς.

«Κυκλοφορεί τόσο νόστιμο φαγητό, άφθονο και μπροστά στα μάτια μας όλη την ώρα» λέει ο Δρ Μέιρ Στάμπφερ, επιδημιολόγος και ειδικός στη διατροφή στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Με τον ίδιο τρόπο βλέπει το θέμα και η καρδιολόγος και ερευνήτρια στον τομέα της διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Σάρα Σέιντελμαν, η οποία δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider πως «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα πιο σημαντικό για την υγεία μας από το τι τρώμε καθημερινά».

Παρακάτω θα δείτε κάποιες μικρές συμβουλές των δύο ειδικών για το πώς να αδυνατίσετε, ώστε να έχετε μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα ακολουθώντας 5 συμβουλές.

1. Υγιεινό φαγητό δεν σημαίνει απαραίτητα λίγες θερμίδες

Σύμφωνα με έρευνα σε 447.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο που δημοσίευσε η Σέιντελμαν, αυτοί που τρέφονται με πάρα πολλές ή με πάρα πολύ λίγες θερμίδες δεν ζουν τόσο όσο αυτοί που καταναλώνουν μέτριο αριθμό θερμίδων.

Η ομάδα της Σέιντελμανυποστηρίζει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βάζουμε περισσότερο υγιεινά φαγητά στο πιάτο μας, όπως τα λαχανικά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

Ακόμα και αν μερικά λαχανικά και φασόλια μπορεί να θεωρούνται υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα φαγητά με χαμηλές θερμίδες, που πολλές φορές οδηγούν τους ανθρώπους να τα τρώνε σε μεγάλες ποσότητες.

2. Επικεντρωθείτε στο να διαλέγετε καλά (υγιεινά) λιπαρά

«Τα λιπαρά δεν μας παχαίνουν» τονίζει ο Στάμπφερ και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, προκύπτει από μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών.

«H κατανάλωση υγιεινών λιπαρών βοηθά τους ανθρώπους να ελέηξουν το βάρος τους καλύτερα συγκριτικά με τις δίαιτες που απαγορεύουν τα λιπαρά» προσθέτει.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά έχουν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) ανά γραμμάριο από την πρωτεΐνη και μας χορταίνουν περισσότερο μέχρι το επόμενο γεύμα.

Κάποια από τα πιο υγιεινά φυτικά λιπαρά περιλαμβάνονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στα καρύδια και στους σπόρους τσία. Ακόμα και η βρόμη έχει μια δόση λιπαρών και αυτό την κάνει ένα πολύ καλό δυναμωτικό πρωινό.

bigstock Young Woman In White T shirt C 235861852

3. Να τρώτε λίγο λιγότερο

Αν και το να ενσωματώσουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας μπορεί να έχει πολύ ωφέλιμα αποτελέσματα για το μυαλό και το σώμα μας, οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ελέγξουμε το βάρος μας σωστά είναι μειώνοντας λίγο την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε καθημερινά.

Το να τρώμε λιγότερο καθημερινά δεν σημαίνει φυσικά να κάνουμε τον εαυτό μας να λιμοκτονεί.

4. Μην υποτιμάτε την ενδυνάμωση του σώματος

Tόσο ο εγκέφαλος όσο και η καρδιά αποτελούν τα πιο ενεργά όργανα που καίνε θερμίδες.

Μόνο οι μύες των γλουτών βοηθούν το σώμα μας να περπατά και κινητοποιούν τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται καθημερινά ενδυνάμωση και βοηθούν στο να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα.

Ακόμα, η ενδυνάμωση βοηθά την ψυχική μας υγεία, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ακόμα και της πρόωρης γήρανσης, σύμφωνα με τον Στάμπφερ.

5. Δεν χρειάζεται να τρως τα πάντα - Απλά διάλεγε τα υγιεινά

Η επίτευξη της ποικιλίας στη διατροφή αποτελεί πια ξεπερασμένη στρατηγική για το αδυνάτισμα. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά να επικεντρωνόμαστε στο να καταναλώνουμε πολλά φυτικά προϊόντα, αρκετή πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά.

Δείτε κι αυτό:

Αδυνάτισμα χωρίς γυμναστική & δίαιτα: 8 τρόποι να το πετύχετε

Αποφεύγετε τους υδατάνθρακες; Δείτε 5 σνακ ιδανικά για εσάς

Καύση θερμίδων: Οι 10 καλύτερες δραστηριότητες για γρήγορο αδυνάτισμα (εικόνες)