ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ! 6.000 ιατρικά λάθη στην Ελλάδα κάθε χρόνο

Σοκ! 6.000 ιατρικά λάθη στην Ελλάδα κάθε χρόνο
ι ιατροδικαστές εκτιμούν πως κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 6.000 ιατρικά σφάλματα! Μάλιστα, σε μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά σε 259 περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων καταγράφεται

Οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 6.000 ιατρικά σφάλματα! Μάλιστα, σε μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά σε 259 περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων καταγράφεται η βαρύτητα των ιατρικών λαθών , καθώς  το 35,9% από αυτά πορκάλεσε μόνιμες αναπηρίες . Τα λάθη γίνονται συνήθως από χειρουργούς, μαιευτήρες και ορθοπεδικούς.  Τρεις στις πέντε περιπτώσεις αφορούσαν σε δημόσια νοσοκομεία και μία στις πέντε ιδιωτικές κλινικές.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος»,  πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γιάννη Πολλάλη, τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Βοζίκη και τη διδάκτορα Μαρίνα Ρήγα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πίσω από τα περιστατικά ιατρικού λάθους με σοβαρή έκβαση υπάρχουν χιλιάδες άλλα τα οποία δεν βλέπουν ποτέ το φως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαθύτερη αιτία των ιατρικών σφαλμάτων αφορούν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της μονάδας στην οποία συμβαίνει το λάθος.

Οι συστημικοί παράγοντες εντοπίζονται κυρίως στην υποστελέχωση (ποσοτική και ποιοτική), στο μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, στη βαρύτητα των ασθενών, στον αυξημένο φόρτο εργασίας, στο κυκλικό ωράριο και στην επαγγελματική εξουθένωση.

Πάντως, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ σημειώνονται ετησίως 98.000 θάνατοι από ιατρικά λάθη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 20.000 έως 30.000 άνθρωποι εξαιτίας δυσμενών συμβάντων, ενώ στη Γερμανία αναφέρονται 30.000 νεκροί ασθενείς.