ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύντομα Αξονικός Τομογράφος στο Μεταξά

Την απόφαση να προμηθευτεί σύντομα Αξονικό Τομογράφο το νοσκομείο Μεταξά, ανακοίνωσε σήμερα  ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, εγκαινιάζοντας  το νέοσύστημα στερεοτακτικής βιοψίας μαστού στο «Μεταξά».

Σύντομα Αξονικός Τομογράφος στο Μεταξά

Την ανάγκη για επένδυση στην τεχνολογία ωςπροτεραιότητα για την χώρα, παρά την ύφεση και τους μειωμένους προυπολογισμούς,επεσήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, εγκαινιάζοντας σήμερα, το νέοσύστημα στερεοτακτικής βιοψίας μαστού στο «Μεταξά» ανακοινώνοντας παράλληλα, ότι σύντομα το νοσοκομείοθα προμηθευτεί Αξονικό Τομογράφο.

Το νέο σύστημα αναίμακτηςστερεοτακτικής βιοψίας βλαβών μαστού (γνωστού ως B.L.E.S.), είναι δωρεά τουΙδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναφερόμενοςστην απόφασή του να προμηθευτεί το νοσοκομείο αξονικό τομογράφο., ο υπουργόςυπογράμμισε, ότι «η επένδυση στην τεχνολογία, παρά τους μειούμενουςπροϋπολογισμούς, είναι προτεραιότητα. Αυτό επιβάλλει η Στρατηγική για την Υγείατης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ακούστηκε με έμφαση στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείαςστη Λιθουανία αλλά αυτό επιβάλλει και η κοινή λογική, διότι δίνοντας σύγχροναεργαλεία στους ιατρούς προάγεται η υγεία και τελικά η ευημερία του συνόλου».

Από την πλευρά τηςη εκρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κυρία Έλλη Ανδριανοπούλου, τόνισεότι

«Στόχος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναινα συνδράμει τις δημόσιες δομές υγείας, χωρίς βέβαια να αντικαθιστά το ρόλο πουη Πολιτεία οφείλει να έχει», προσθέτοντας, ότι «ΤοΊδρυμα έχει προχωρήσει σε δωρεές 40 εκατομμυρίων στον κλάδο της Υγείας ενώπαράλληλα έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα αξίας 100 εκατομμυρίων (77 εκατομμύριαεκ των οποίων έχει εκταμιευθεί) για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμούαπό τα αποτελέσματα της κρίσης. Επιπλέον, σχεδιάζει πρόγραμμα στήριξης τηςνεανικής επιχειρηματικότητας ύψους 100 εκατ., πέρα από την κατασκευή τουΚέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ύψους 566 εκατ. ευρώ (Εθνική Λυρική Σκηνή,Εθνική Βιβλιοθήκη, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) στο Δέλτα Φαλήρου».

Ο Σεβασμιότατος ΜητροπολίτηςΠειραιώς δήλωσε ότι «στο ογκολογικόνοσοκομείο καθημερινά δίνεται μάχη κατά του καρκίνου, που βιώνεται με πόνο καιαγωνία. Η Εκκλησία είναι κοντά στους ασθενείς και αρωγός στις προσπάθειες τωνιατρών, των νοσηλευτών, των λοιπών εργαζομένων και της Διοίκησης».

Η διοικήτρια τουΝοσοκομείου Μεταξά κυρία Ελένη Μαραγκάκη, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναιβέβαιο ότι χιλιάδες γυναίκες θα ευεργετηθούν διαχρονικά. Απομένει οι γιατροίκαι οι νοσηλευτές να αγκαλιάσουν τη νέα αυτή δομή και να αξιοποιήσουν τιςδυνατότητές του» προσθέτοντας, ότι «στονοσοκομείο εισάγονται ετησίως περίπου 28.500 ασθενείς και από αυτούς οι 4.200είναι γυναίκες, που χειρουργούνται για βλάβες του μαστού. Εξ αυτών των βλαβώντο 35 με 40% αποδεικνύονται καλοήθεις, με συνέπεια να υπάρχει η δυνατότητααποφυγής χειρουργείου για αξιοσημείωτο αριθμό περιστατικών. Σε σχέση με τιςπεριπτώσεις κακοήθειας, το όφελος από τη βιοψία με το σύστημα B.L.E.S. είναι σημαντικό, διότι χάρη στα πλεονεκτήματά του οι γυναίκεςξεπερνούν το φόβο της επίσκεψης στο γιατρό και της διερεύνησης των ύποπτωνσημείων, επιτυγχάνοντας έτσι έγκαιρη διάγνωση, η οποία αυξάνει κατακόρυφα τιςπιθανότητες ίασης».