ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην δίνη της Ηπατίτιδας Α' η Ξάνθη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στηνΞάνθη, η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, αναφορικά με την εμφάνιση πολλαπλώνκρουσμάτων Ηπατίτιδας Α’.
Στην δίνη της Ηπατίτιδας Α' η Ξάνθη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στηνΞάνθη, η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, αναφορικά με την εμφάνιση πολλαπλώνκρουσμάτων Ηπατίτιδας Α’.

ΟΣΥΡΙΖΑ μάλιστα στοχοποιεί τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη» για τον αντιεπιστημονικότρόπο όπως αναφέρει που διαχειρίζεται το σοβαρό αυτό δημόσιας υγείας και καλείτα παιδιά για έκτακτο εμβολιασμό .

Όπως σημειώνει ακόμη, η αντιπεριφέρεια καιο Δήμος δεν έκαναν καμία ενέργεια για να προστατεύσουν τον πληθυσμό, ενώ δημοσιοποίησαντο πρόβλημα δημιουργώντας αδικαιολόγητη ανησυχία.

Η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, αναφέρει ότι κινδυνεύουνζωές στην περιοχή Δροσερό και ζητά επιπλέον την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Τα επιστημονικά δεδομένα που θέτει στις καταγγελίεςτου η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ είναι:

- Η ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλώνκρουσμάτων ηπατίτιδας Α΄ σημαίνει την μόλυνση των ανθρώπων από κοινή πηγή καιόχι την μετάδοση από άτομο σε άτομο.

- Η κοινή πηγή, μέχριςαποδείξεως του αντιθέτου, είναι το νερό. Συνεπώς πρέπει να ελεγχθείδιεξοδικά το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στηνπροκειμένη περίπτωση, παρόλο που α)ήδη από 21/8/2013 η Παιδιατρική Κλινική τουΓ.Ν.Ξάνθης το είχε ζητήσει εγγράφως β) που θα μπορούσε να ζητηθεί ησυνδρομή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

- Είναι γνωστό ότι τοΔροσερό, τμήμα της πόλης και άλλοι οικισμοί υδρεύονται από γεωτρήσεις νοτίωςτου Δροσερού.

- Είναι γνωστό ότι στο Δροσερό δενυφίσταται δίκτυο αποχέτευσης

- Γιατην ακαταλληλότητα των γεωτρήσεων αυτών αρκεί να υπενθυμίσουμε τηνμεγάλη επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Ξάνθη το 2006 από ιό norovirus λόγωμόλυνσης των ίδιων ακριβώς γεωτρήσεων.

- Είναι απόλυτατεκμηριωμένο ότι η ηπατίτιδα Α΄ στο 90% των παιδιών που μολύνθηκαν δεν εκδηλώνεταιμε ειδικά συμπτώματα και τα παιδιά δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Συνεπώςσυμπεραίνουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 10σιος από αυτόν πουκαταγράφεται.

- Ο χρόνος που μεσολαβείαπό την μόλυνση μέχρι την κλινική εκδήλωση της νόσου είναι 15-50 μέρες.

- Σύμφωνα μεεπιδημιολογικές μελέτες στη χώρα μας όλοι σχεδόν οι ενήλικες έχουν περάσειηπατίτιδα Α΄ σε παιδική ηλικία (χωρίς να το έχουν αντιληφθεί) και έχουν ανοσίαέναντι του ιού της ηπατίτιδας Α΄, οπότε δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

-Επικουρικάτης καταπολέμησης του αιτίου (δηλαδή της διόρθωσης του δικτύου ύδρευσης) είναιο έκτακτος εμβολιασμός των ανεμβολίαστων παιδιών ηλικίας άνω των 2 ετών.

- Οεν λόγω εμβολιασμός μπορούσε να πραγματοποιηθεί αθόρυβα με την αξιοποίηση τωντοπικών υπηρεσιών υγείας, οι οποίες και γνωρίζουν καλά τα παιδιά της περιοχήςτους και σε αρκετές περιπτώσεις κρατούν πλήρες μητρώο εμβολιασμών, ώστε νααποφευχθεί ο εμβολιασμός των ήδη εμβολιασμένων λόγω απώλειας βιβλιαρίου.