ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόλις δύο γονίδια ξεχωρίζουν τον άνδρα από… το ποντίκι!

Οι επιστήμονεςαποκαλύπτουν ότι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του ανδρισμού, το χρωμόσωμα Υ,περιλαμβάνει μόλις δύο γονίδια που λειτουργούν καθοριστικά στην ανδρικήλειτουργία.

Μόλις δύο γονίδια ξεχωρίζουν τον άνδρα από… το ποντίκι!

Οι επιστήμονεςαποκαλύπτουν ότι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του ανδρισμού, το χρωμόσωμα Υ,περιλαμβάνει μόλις δύο γονίδια που λειτουργούν καθοριστικά στην ανδρικήλειτουργία. Υποστηρίζουν ότι στο μέλλον αυτή η διαπίστωση μπορεί να βοηθήσειώστε να βρεθούν νέες μέθοδοι αντιμετώπισης της υπογονιμότητας στους άνδρες.

Οι ερευνητέςγνώριζαν εδώ και χρόνια ότι ένα μόνο γονίδιο του χρωμοσώματος Υ, το οποίοονομάζεται Sry, καθορίζει το φύλο του ατόμου. Ωστόσο, ανακάλυψαν ότι ταποντίκια στα οποία λείπει το χρωμόσωμα Υ αλλά υπάρχει το γονίδιο Sry αναπτύσσονταιως αρσενικά αλλά δεν μπορούν να παράγουν σπέρμα. Τα ποντίκια αυτά μάλισταμπορούν να παράγουν κύτταρα σπέρματος εάν λάβουν ένα ακόμη γονίδιο από το χρωμόσωμαΥ, τον λεγόμενο Eif2s3y.

Ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο της Χαβάης στη Χονολουλού διαπίστωσαν ότι τα δύο γονίδια αρκούνγια να διαφοροποιήσουν τους γόνιμους άνδρες. Βέβαια, τα υπόλοιπα γονίδια του χρωμοσώματοςΥ επιτελούν άλλους ρόλους στην παραγωγή ώριμου και λειτουργικού σπέρματος.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, τα οποίαδημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science, προκάλεσαν έκπληξη στους ερευνητές. Δεν πίστευαν ότι μόλις δύο γονίδιααρκούν για να κάνουν τη διαφορά και πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσεινα βρεθούν αποτελεσματικότερες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.