ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cell: συσχετίζουν το Πάρκινσον με τα φυτοφάρμακα

Τοενδεχόμενο να σχετίζονται οι χημικές ουσίες από τα φυτοφάρμακα με την νόσοΠάρκινσον, εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες.
Cell: συσχετίζουν το Πάρκινσον με τα φυτοφάρμακα

Τοενδεχόμενο να σχετίζονται οι χημικές ουσίες από τα φυτοφάρμακα με την νόσοΠάρκινσον, εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη πουπραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών ΕρευνώνSanford–Burnham, η νόσος μπορεί να προκληθεί πιο εύκολα έπειτα από έκθεση σεφυτοφάρμακα όταν στον οργανισμό υπάρχει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη.

Η μετάλλαξη αυτή επηρεάζει τανευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τημεταφορά των νευρικών σημάτων στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη γιατην κίνηση και τον συντονισμό (το Πάρκινσον εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρατου εγκεφάλου δεν παράγουν αρκετή ντοπαμίνη).

Επίσης, η συγκεκριμένη γονιδιακήμετάλλαξη αφαιρεί από τα κύτταρα την προστασία που προσφέρουν από τη βλάβη πουπροξενούν οι χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτητης επιστημονικής έκθεσης, η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι μιαγενετική μετάλλαξη σε συνδυασμό με την έκθεση στα φυτοφάρμακα προκαλεί δύο τόσοσοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.

Πριν τη διεξαγωγή της, ο βασικόςσύνδεσμος ανάμεσα στα φυτοφάρμακα και το Πάρκινσον βασιζόταν κυρίως σε μελέτεςπου είχαν πραγματοποιηθεί σε ζώα και άλλες που είχαν εντοπίσει την ύπαρξημεγάλου ποσοστού περιστατικών σε αγρότες και άτομα που ζουν κοντά σε αγροτικέςπεριοχές.

Τα αποτελέσματα της μελέτηςδημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cell, όπου οι επιστήμονες επισημαίνουνότι παρόλο που δείχνουν καθαρά τη σχέση ανάμεσα σε μια γονιδιακή μετάλλαξη καιτο περιβάλλον, αλλά και τη βλάβη που προκαλείται στη ντοπαμίνη, άλλεςμεταλλάξεις και «οδοί» του οργανισμού ασκούν επίσης σημαντική επίδραση.