ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο βασικός ρόλος του ύπνου είναι… η πλύση εγκεφάλου!

Ο βασικός ρόλος του ύπνου είναι… η πλύση εγκεφάλου!

Εδώ και αιώνες, οι βιολόγοι προσπαθούν να κατανοήσουν τις λειτουργίες του ύπνου. Ανέκαθεν γνώριζαν ότι είναι απαραίτητος, όμως αδυνατούσαν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο βασικός ρόλος του ύπνου για τον οργανισμό.

Εδώ και αιώνες, οι βιολόγοι προσπαθούν να κατανοήσουν τις λειτουργίες του ύπνου. Ανέκαθεν γνώριζαν ότι είναι απαραίτητος, όμως αδυνατούσαν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο βασικός ρόλος του ύπνου για τον οργανισμό.

 

Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου αποτελούν κυρίαρχο αντικείμενο μελέτης και περιλαμβάνουν την εξασθένιση της μνήμης, την αδυναμία μάθησης, την αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων και τη μειωμένη ικανότητα αντίδρασης, την υπέρταση, τις ημικρανίες και πολλά πολλά άλλα. Αυτή η ατελείωτη λίστα καταδεικνύει ως ένα βαθμό τη σημασία του ύπνου για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Ο ύπνος λοιπόν είναι σημαντικός και απαραίτητος. Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου ώστε να διατηρείται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

 

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη ίσως βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση. Έπειτα από μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια εκπληκτική αύξηση στην απομάκρυνση τοξικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλες οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες σχετίζονται με τη συσσώρευση τέτοιων προϊόντων στον εγκέφαλο και ο ύπνος φαίνεται πως τον καθαρίζει αποτελεσματικά.

 

Αυτή η κυριολεκτική «πλύση εγκεφάλου» απομακρύνει τα υπο-προϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού. Το λεμφικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε παράλληλη πορεία με τα αιμοφόρα αγγεία, παρέχει το κανάλι καθαρισμού που απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ενεργός είναι ένας ιστός (υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός και μεγαλύτερη παραγωγή υπο-προϊόντων) τόσο πιο ενισχυμένη είναι η λεμφατική λειτουργία.

 

Ο εγκέφαλος όμως αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Παρά τον υψηλό μεταβολικό ρυθμό του, δε διαθέτει λεμφοκύτταρα. Επειδή τα νευρικά κύτταρα παρουσιάζουν ευαισθησία στα τοξικά προϊόντα, η απομάκρυνση των «κυτταρικών απορριμμάτων» είναι εξαιρετικά σημαντική. Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν σαφές πώς επιτυγχάνεται αυτό.  Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 έδειξε ότι ένα λεμφοειδές σύστημα καθαρίζει τον εγκέφαλο. Πρόκειται για ένα περίπλοκο σύστημα καναλιών και διόδων που επιτρέπει στο εγκεφαλο-νωτιαίο υγρό να εισέρχεται στον ενδοκυττάριο χώρο και να απομακρύνει τα «σκουπίδια».

 

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι η ροή στο σύστημα είναι αυξημένη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Υποθέτουν ότι η αδρεναλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.

 

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορούν να εφαρμοστούν στην εύρεση καινοτόμων θεραπειών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ. Επίσης, μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στις παθολογικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου.


 

BEST OF NETWORK

PlusQueen