ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόβλητα: ο Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας θα επιβλέπει την διαδικασία

Ο επιθεωρητής της δημόσιαςυγείας θα επιβλέπει την όλη διαδικασία της διαλογής των αποβλήτων, προκειμένουνα μην αναμειχθούν τα νοσοκομειακά με τα αστικά απόβλητα, έτσι ώστε να μηνυπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Απόβλητα: ο Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας θα επιβλέπει την διαδικασία

Ο επιθεωρητής της δημόσιαςυγείας θα επιβλέπει την όλη διαδικασία της διαλογής των αποβλήτων, προκειμένουνα μην αναμειχθούν τα νοσοκομειακά με τα αστικά απόβλητα, έτσι ώστε να μηνυπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, αναμένεται ΚοινήςΥπουργική Απόφασης (Κ.Υ.Α.) κατόπιν συνεργασίας με το αρμόδιο ΥπουργείοΠεριβάλλοντος, με την οποία θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενοσύστημα διαχείρισης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (Ε.Ι.Α.) και θακαλυφθούν τα όποια νομοθετικά κενά.

Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργόςΥγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στοΥπουργείο Υγείας αναφορικά με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων και στηνοποία συμμετείχαν ακόμη, η υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζέττα Μακρή, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.

Αναφερόμενοςστα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τον ΕΔΣΝΑ ύψους 4,5 εκατ. €, πουπροέρχονται από την αποτέφρωση των νοσοκομειακών απορριμμάτων τους, ο κ.Γεωργιάδης τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τμηματική αποπληρωμή τους.


Τηνεισαγγελική παραγγελία τη χρειαζόμαστε, τόνισε ο υπουργός, μόνο και μόνο για τη μεταφορά των σχετικώναποβλήτων από τα φορτηγά των δήμων. Αναφορικά με τον μόνιμο τρόπο επιλύσεως τουπροβλήματος, συνέχισε, ήδη τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας καιτο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και όχι τώραπου προέκυψε το πρόβλημα. Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες συνεδριάζουν τα δύουπουργεία για να βρουν τη λύση. Πιστεύουμε ότι πλέον θα επισπευθεί η διαδικασία.Αν χρειαστεί, θα ακολουθήσει σύσκεψη εδώ, πάλι με τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ.Δήμαρχο, την κα Υφυπουργό αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, Περιβάλλοντοςκαι Εσωτερικών, ώστε να πάμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στη θεσμοθέτηση τηςδιαδικασίας αποθήκευσης που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λέω ένα παράδειγμα:Θα θεσμοθετήσουμε διαφανείς σακούλες, έτσι ώστε να φαίνεται ακόμη και με γυμνόμάτι εάν έχει γίνει σύμμειξη ιατρικών με αστικά απόβλητα. Προχωράμε λοιπόν καισε μια επικαιροποίηση της νομοθεσίας».

Με την εισαγγελική παραγγελία που πρόκειται να εκδοθεί, συνέχισεο υπουργός, θα μεταφέρουν οι δήμοι τα απόβλητα στη Φυλή και εκεί το κάθενοσοκομείο θα έχει ορίσει τον εκπρόσωπό του για τα δικά του απόβλητα. Θαγίνεται η διαλογή μεταξύ αυτών που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα και αυτών πουθα πηγαίνουν για ταφή, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσιαυγεία».

Οσον αφορά τους οδηγούς των απορριμματοφόρων του δήμου, ο κ. Γεωργιάδης, δεσμεύτηκεπροσωπικά, ότι δεν έχουν ευθύνη και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το κράτοςνα τους αφήσεις ακάλυπτους σε μία περιπέτεια.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Σγουρός, μετά το πέρας της σύσκεψης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα λοιπόν θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιοέκτακτης ανάγκης για τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα, ώστε να πάνε στοναποτεφρωτήρα. Είναι μια πολύ καλή μονάδα και έπρεπε όλοι, όχι μόνο τανοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδος, να στέλνουν ταεπικίνδυνα αστικά απόβλητα στον αποτεφρωτήρα. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμεχρήματα –πριν από λίγες μέρες σας είπα ότι δώσαμε 700.000 ευρώ για να φύγουναπό εδώ από τον αποτεφρωτήρα οι στάχτες και να πάνε στην Πορτογαλία. Είναι μιαπάρα πολύ καλή μονάδα, άρα λοιπόν τι χρειαζόμαστε; Έχουμε την ηγεσία τουΥπουργείου Υγείας, είναι ο δήμος της Αθήνας, είναι η Περιφέρεια, είναι οιδιοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων, είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διάφορεςάλλες ιατρικές μονάδες, σύνολο περίπου 50. Όλη αυτή η ποσότητα, τα επικίνδυνααστικά απόβλητα πρέπει να πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα. Τα υπόλοιπα αστικάπρέπει να θάβονται, όπως θάβονται στο ΧΥΤΑ Φυλής.

ΟΔήμαρχος Αθηναίων κ. Γ.Καμίνης, τόνισε ότι «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα καρποφόρουσυνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης,πρωτοβάθμια, του δήμου. Όπως ακούσατε το πρόβλημα έκτακτης ανάγκης θα λυθείμέσα στις επόμενες μέρες. Δυστυχώς έπρεπε να προκύψει αυτό το πρόβλημα για ναδούμε και πάλι τα κενά της νομοθεσίας. Πιστεύω όμως ότι και αυτά με αυτή τηνκαλή συνεργασία θα τα λύσουμε και να μην εμφανίζεται και αυτό το φαινόμενοέτσι. Οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του δήμου, οι οποίοι ήταν πλήρως αμέτοχοισε αυτή την ιστορία, να βρίσκονται έτσι υπό κατηγορία ποινική. Ευτυχώς, όπωςέμαθα όμως, αποσύρονται οι ποινικές κατηγορίες».