ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη, τι προβλέπεται για ασθενείς και παιδιά

Συστάσεις για ασθενείς και παιδιά, αλλά και διακοπή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των σχολείων, όπως και απαγόρευση της κυκλοφορίας των σχολικών, περιθαλαμβάνονται στα μέτρα που ορίζονται στην υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.
Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη, τι προβλέπεται για ασθενείς και παιδιά

Συστάσεις για ασθενείς και παιδιά, αλλά και διακοπή τηςλειτουργίας των παιδικών σταθμών και των σχολείων, όπως και απαγόρευση της κυκλοφορίαςτων σχολικών, περιθαλαμβάνονται στα μέτρα που ορίζονται στην υπουργική απόφασηγια την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οιΥπουργικές Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς καιγια τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού ΟικιακούΤιμολογίου, για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίεςεκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεώνκαυσίμων.

Ειδικότερα, για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενωνσωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, λαμβάνονται τα εξήςμέτρα:

-Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσηςτα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματικήάσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγήπαραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.'Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκησησε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούςχώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών,βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας καιδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεώνκαυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγώνθέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σεπεριπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης

-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων,

-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους,

-Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικήςθέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων πουχρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.

Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικήςπρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά -περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία,τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοιευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οιξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί,νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότηταςο οποίος θα αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσηςκαυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά ημερών.Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέριακαύσιμα.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικώνβενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων τωνπετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονταιστην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων καθώςκαι όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στηνανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Κυκλοφορία των ταξί με σύστημα μονών -ζυγών.

Οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων λαμβάνονται για τηνΑττική από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και γιατην υπόλοιπη χώρα από τους Περιφερειάρχες. Για χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσηςπροβλέπονται επίσης ηπιότερα μέτρα. Το σύνολο του σχεδίου αναγράφεται στησυνημμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με δύο ακόμη αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειαςκαι Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου:

-Θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός απότις χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του Κοινωνικού ΟικιακούΤιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής τωνμέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρογια χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης αντί για τζάκια, σόμπες κλπ.

-Επεκτείνεται η έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού γιαοργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται αναλυτικά γιαφορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα ταοποία παρέχουν συσσίτια και διαθέτουν μαγειρεία, εστιατόρια κλπ., νομικάπρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το ΥπουργείοΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύηςπου έχουν δημιουργήσει πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικάκτίρια (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά συσσίτια). Γιατις δύο πρώτες περιπτώσεις το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200κιλοβατώρες και για τις δύο επόμενες 1000 kWh. Η έκπτωση για όλες τις κατηγορίεςείναι 70 % επί του τιμολογίου του προμηθευτή.



Πηγή: Newsbomb.gr