ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νοσοκ.Παίδων Σιάτλ: προσοχή στην χρήση tablet από μικρά παιδιά

Μεγάλη προσοχή στην χρήση  κινητών και γενικότερα των tablet από παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, εφιστούνοι επιστήμονες, καθώς όπως αποδεικνύεται, η έξυπνη τεχνολογία αυτής της μορφής,ίσως είναι επικίνδυνη για την ανάπτυξή τους.
νοσοκ.Παίδων Σιάτλ: προσοχή στην χρήση tablet από μικρά παιδιά

Μεγάλη προσοχή στην χρήση κινητών και γενικότερα των tablet από παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, εφιστούνοι επιστήμονες, καθώς όπως αποδεικνύεται, η έξυπνη τεχνολογία αυτής της μορφής,ίσως είναι επικίνδυνη για την ανάπτυξή τους.

Σε κάθε περίπτωση δε, δεν είναι δυνατόν,τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές, για περισσότερο από μίαώρα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το γεγονός ότι η χρήση των tabletδεν απαιτεί την ικανότητα ανάγνωσης ή πληκτρολόγησης, επιτρέπει στα παιδιά ναμάθουν γρήγορα να τα χειρίζονται για να βλέπουν ταινίες, φωτογραφίες και ναπαίζουν παιχνίδια. Ωστόσο, αυτό ακριβώς το γεγονός δεν ενισχύει την ανάπτυξητου εγκεφάλου των παιδιών, ενώ καμία μελέτη μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξειότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη κάποιας συσκευής(κινητού, tablet, τηλεόρασης) είναι ωφέλιμος σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους.

Αντίθετα, οι επιστήμονεςπιστεύουν ότι ο χρόνος αυτός στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα να ασχοληθούνμε δραστηριότητες που ενισχύουν τις μαθησιακές τους ικανότητες, όπως ηενασχόληση με παιχνίδια που δεν είναι ηλεκτρονικά, οι χειροτεχνίες, οικατασκευές, η ζωγραφική, το διάβασμα, ακόμη και ο ύπνος.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο ΔρDimitri Christakis από το Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ, τα tablet αποτελούνσχετικά καινούργιο προϊόν, γι’ αυτό και οι μελέτες που έχουν γίνει για τη χρήσητους και την επίδρασή τους δεν είναι απολύτως ρεαλιστικές. Ωστόσο, τόνισεπαράλληλα ότι έχουν εκπαιδευτικό νόημα μόνο όταν η χρήση τους απαιτεί και τησυμμετοχή των παιδιών και πως ακόμη και αν οι συσκευές αυτές αποδειχθούν«αθώες», δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για μεγάλα χρονικάδιαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο δρ Christakis επισημαίνει ότιτα παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικέςσυσκευές για διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας τη μέρα.