ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντατική ενυδάτωση ακόμη και με χαμηλές θερμοκρασίες

Εντατική ενυδάτωση ακόμη και τον χειμώνα,συστήνουν οι επιστήμονες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι συχνά υπεύθυνεςγια την απώλεια νερού στον οργανισμό μας.

«Εκμεταλλευτείτε» όλες τις πηγές, τονίζειη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αλλά και το ΕυρωπαϊκόΙνστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute).

Εντατική ενυδάτωση ακόμη και με χαμηλές θερμοκρασίες

Εντατική ενυδάτωση ακόμη και τον χειμώνα,συστήνουν οι επιστήμονες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι συχνά υπεύθυνεςγια την απώλεια νερού στον οργανισμό μας.

«Εκμεταλλευτείτε» όλες τις πηγές, τονίζειη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αλλά και το ΕυρωπαϊκόΙνστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), οι οποίοι υποστηρίζουνότι οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά καλύπτονται τόσο από τα τρόφιμα (κατά20-30%), όσο και από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα (κατά 70-80%). Αποκαταστήστελοιπόν τις απώλειες εντάσσοντας στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε νερό όπωςτα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι και καταναλώστε τακτικά ροφήματα, ακόμηκαι αν δεν διψάτε.

Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν μέχρικαι κατά 50% περισσότερα υγρά όταν έχουν διαθέσιμη μια ποικιλία ροφημάτων.
Ακόμη λοιπόν και αν το πόσιμο νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή, δεν είναι τομοναδικό μέσο ενυδάτωσης.

Το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι μπορούν να αποτελέσουνεναλλακτικές πηγές ενυδάτωσης που θα σας βοηθήσουν να προσλάβετε επαρκείςποσότητες νερού και να αποτρέψετε τυχόν αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Να θυμάστε ότι όταν καταναλώνετε ροφήματα με θερμίδες (π.χ. με ζάχαρη, μέλι,γάλα/ αφρόγαλα, σιρόπι κτλ), θα πρέπει να συνυπολογίζετε τις θερμίδες αυτές στησυνολική καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη ενέργειας.

Στοχεύστε στην κατανάλωσητουλάχιστον 2L και 2,5L υγρών από όλες τις πηγές, για τις γυναίκες και τουςάνδρες αντίστοιχα. Θυμηθείτε ότι οι ανάγκες σας αυξάνονται όταν κάνετεχειρωνακτική δουλειά, όταν επιτελείτε χειμερινές δραστηριότητες όπως το σκι, τοsnowboard, το πατινάζ στον πάγο και, όσον αφορά τα παιδιά, όταν παίζουν σεεξωτερικούς χώρους.

Φροντίστε να πίνετε υγρά τακτικά, ακόμη και όταν δεν διψάτε, καθώς το αίσθηματης δίψας μειώνεται στις κρύες καιρικές συνθήκες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σεαφυδάτωση.

Οι επιστήμονες συστήνουν ακόμη,να αποφεύγουμε τον υπερβολικά βαρύ ρουχισμό καθώς μπορεί να προκαλέσεισημαντική εφίδρωση και να οδηγήσει στην απώλεια νερού και νατρίου.