ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καύσωνας: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη

Σινάνη Αικατερίνη

Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίας σαρώνουν τη χώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τη μείωση της όρεξης, αλλά και τι περιλαμβάνει η βέλτιστη διατροφή.

Καύσωνας: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη

Ο υποθάλαμος, ένα κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου, παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση τόσο της θερμοκρασίας του σώματος όσο και της πείνας/κορεσμού.

Όταν ο υποθάλαμος ασχολείται με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, η εστίαση στην πείνα μειώνεται.

Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός μειώνει την επιθυμία για φαγητό και, κατά συνέπεια, ελαχιστοποιεί τη θερμότητα που παράγεται από την πέψη, ενισχύοντας τις προσπάθειες του σώματος να διατηρήσει ένα δροσερό εσωτερικό περιβάλλον.

«Ενώ ο υποθάλαμος εργάζεται επιμελώς για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος, καταστέλλει επίσης την όρεξη», λέει η Lizzy Davis, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

«Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της ζέστης, το σώμα μας τείνει φυσικά να τρώει λιγότερο, καθώς ο υποθάλαμος δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο της θερμοκρασίας. Είναι μια σημαντική προσαρμοστική αντίδραση για τη μείωση της παραγωγής θερμότητας από την πέψη, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος».

Όσον αφορά τις ειδικές ανάγκες των αθλητών ή όσων ασκούνται σε συνθήκες ακραίας ζέστης, η Davis συμβουλεύει να δοθεί προσοχή στα επίπεδα πρόσληψης νατρίου. Κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων σε ζεστές ημέρες, τα άτομα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη απώλεια.

Για να αντισταθμιστεί αυτό, οι αθλητές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν ελαφρώς την πρόσληψη νατρίου, ιδιαίτερα πριν αρχίσουν να ιδρώνουν. Η κατάλληλη προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτών και τη βελτίωση της απόδοσης.

Όσον αφορά τη γενική διατροφή σε ζεστό καιρό, η Ντέιβις συνιστά να ενσωματώνονται στην καθημερινή διατροφή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Τροφές πλούσιες σε νερό, όπως το πεπόνι και το καρπούζι, τα εσπεριδοειδή και τα αγγούρια, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και αναζωογονημένοι.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά ορισμένες επιλογές τροφίμων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγετε διουρητικές ουσίες όπως η καφεΐνη (παγωμένος καφές ή παγωμένο τσάι) και το αλκοόλ, που μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Συνιστάται η τακτική κατανάλωση νερού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αναπλήρωση των υγρών και τη διατήρηση επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης.

«Είναι καλό να αποφεύγετε επίσης τα βαριά γεύματα, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος», είπε η Davis.

Τονίζει ότι οι απαιτήσεις σε νερό δεν είναι ίδιες για όλους και ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τα προβλήματα υγείας, το μέγεθος του σώματος και η ηλικία.

«Εστιάστε στα σημάδια της δίψας», είπε. «Όταν διψάτε, να πίνετε. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό».

Πηγή: UAB