ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε συμβουλές για πιο δυνατά κόκκαλα

Πολλές λειτουργίες του σώματος εξασθενούν όσο μεγαλώνουμε και το ίδιο ισχύει και για τα κόκκαλά μας.
Πέντε συμβουλές για πιο δυνατά κόκκαλα

Πολλές λειτουργίες του σώματος εξασθενούν όσο μεγαλώνουμε και το ίδιο ισχύει και για τα κόκκαλά μας.

Οι άνδρες και οι γυναίκες κινδυνεύουν εξίσου από την οστεοπόρωση, μια πάθηση στην οποία τα οστά γίνονται πιο ευαίσθητα και εύθραυστα.

Υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικής πρόληψης της νόσου, εάν υιοθετήσουμε ορισμένες συνήθειες.

1. Τρώμε λαχανικά

Είναι γνωστό πως τα γαλακτοκομικά μάς παρέχουν το ασβέστιο που χρειαζόμαστε για γερά οστά, όμως υπάρχουν και άλλα συστατικά που δυναμώνουν το σκελετό. Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος. Για παράδειγμα, μια κούπα σέσκουλα παρέχει περίπου 10% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και πάνω από 600% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ.

2. Χαιρόμαστε τον ήλιο

Το φως του ήλιου βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D. Η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου κι έτσι οι ειδικοί συνιστούν συστηματική έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά, περίπου τρεις φορές την εβδομάδα.

3. Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά

Μελέτες δείχνουν ότι τα αναψυκτικά μειώνουν σημαντικά την πυκνότητα των οστών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πίνουν αναψυκτικά (διαίτης ή κανονικά) τρεις φορές την εβδομάδα για πολλά χρόνια έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες που καταναλώνουν σπανίως αναψυκτικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φωσφορικό οξύ που περιέχουν αυτά τα ροφήματα απορροφά το ασβέστιο από τα οστά.

4. Τρώμε ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί μάς παρέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και πρωτεϊνών. Τα δύο αυτά συστατικά συμβάλλουν σημαντικά στη σωστή και επαρκή ανάπτυξη των οστών. Μια κούπα αμύγδαλα μπορεί να περιέχει έως και 385 mg ασβεστίου, ενώ ένα ποτήρι γάλα περιέχει λιγότερο από 300 mg του πολύτιμου θρεπτικού συστατικού. Πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο προλαμβάνει την απώλεια του ασβεστίου μέσω των ούρων.

5. Αποφεύγουμε το αλάτι

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία δείχνει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που καταναλώνουν πολύ νάτριο έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα. Το αλάτι επιταχύνει την απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την απώλεια οστικής μάζας.