ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το δράμα της εγκατάλειψης μωρών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Στέγη και τρυφερότητα στα παιδιατρικά νοσοκομεία βρίσκουνεκατοντάδες βρέφη και μωρά που τα εγκατέλειψαν οι μητέρες τους μετά τη γέννησήτους.
Το δράμα της εγκατάλειψης μωρών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Στέγη και τρυφερότητα στα παιδιατρικά νοσοκομεία βρίσκουνεκατοντάδες βρέφη και μωρά που τα εγκατέλειψαν οι μητέρες τους μετά τη γέννησήτους.

Το δράμα που παίζεται στα παιδιατρικά και μαιευτικάνοσοκομεία με την εγκατάλειψη των βρεφών και την απουσία κατάλληλων δομών γιατην παραμονή τους, αποκαλύφθηκε στη Βουλή, με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώνταςσε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον κ. Θανάση Παφίλη.

Τα βρέφη εγκαταλείφθηκαν από τις μητέρες τους και πολλάείναι πλέον ολόκληρα παιδάκια, καθώς δεν έχει βρεθεί μόνιμη στέγη γι αυτά. Οιμητέρες τους επέλεξαν να τα αφήσουν στο νοσοκομείο όπου τα γέννησαν, γιατί οιπερισσότερες είχαν έντονα κοινωνικά ή ψυχιατρικά προβλήματα ή είναι εξαρτημένεςαπό τα ναρκωτικά.

Αγλαΐα Κυριακού

Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, το 2010 εισήχθησαν μεεισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά. Το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά.

Το 2012 τα παιδιά που εισήχθησαν με εισαγγελική εντολήέφθασαν τα 130 και το 2013, για το διάστημα μόνο έως την 29 Οκτωβρίου 2013,εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά.

Από το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου,που απαριθμεί μόλις δύο άτομα (συν ένα άτομο επικουρικά δύο φορές τηνεβδομάδα), καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτηση τωνπεριστατικών.

Αλεξάνδρα

Το νοσοκομείο – μαιευτήριο 'Αλεξάνδρα' είναι κέντροπροστασίας της ανύπαντρης μητέρας και του εκτός γάμου βρέφους.

Δέχεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών που γεννούν καιαντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (μητέρες εξαρτημένες από ουσίες,ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ανάπηρες, με οικονομική ανέχεια).

Πολλά βρέφη παραμένουν φιλοξενούμενα στο νεογνολογικό τμήματου νοσοκομείο από έναν έως πέντε μήνες.

Μαειυτήριο Έλενα

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης αναφέρουν ότιοι εισαγωγές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά.

Αφού γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και εξετασθούν απόεπιστήμονες της παιδοψυχιατρικής κλινικής, φιλοξενούνται στο νοσοκομείο έωςότου βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας για το καθένα από αυτά.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έρχεται καθημερινά σεεπικοινωνία με αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποφευχθεί η μακροχρόνιαπαραμονή τους, εφόσον δεν απαιτείται νοσηλεία.

Η διαδικασία αυτή όμως πολλές φορές καθυστερεί λόγω τηςπληρότητας των υφιστάμενων δομών παιδικής προστασίας της χώρας μας.