ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Οι καλύτερες μέθοδοι πρόληψης του κρυολογήματος

Το κοινό κρυολόγημα ταλαιπωρεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμόανθρώπων, ειδικότερα δε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Έρευνα: Οι καλύτερες μέθοδοι πρόληψης του κρυολογήματος

Το κοινό κρυολόγημα ταλαιπωρεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμόανθρώπων, ειδικότερα δε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα,πραγματοποίησαν έρευνα, προκειμένου να καταλήξουν στην καλύτερη μέθοδοπροστασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που προέκυψαν απότην ανάλυση και τη σύγκριση όλης της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας, από όλατα διαθέσιμα «όπλα» δύο είναι τελικά τα καλύτερα για την πρόληψη. Το συχνόπλύσιμο των χεριών και η λήψη ψευδάργυρου.

Παράλληλα, για τη θεραπεία του κρυολογήματος, η συνιστώμενηθεραπεία περιλαμβάνει την ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη(αντιπυρετικό-αναλγητικό), την ιβουπροφαίνη (αντιφλεγμονώδες) και πιθανώςκάποιο αντισταμινικό ή αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Άλαν του ΤμήματοςΙατρικής του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στοπεριοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου αναφέρουν ότι το κοινό κρυολόγημαπλήττει τους ενήλικες δύο έως τρεις φορές το χρόνο, ενώ τα μικρά παιδιά κάτωτων δύο ετών περίπου έξι φορές ετησίως.

Τα συμπτώματα (πονόλαιμος, καταρροή, βήχας, αδιαθεσία) είναισυνήθως χειρότερα κατά τις τρεις πρώτες μέρες, αλλά μπορούν να διαρκέσουνσυνολικά επτά έως δέκα μέρες και μερικές φορές μέχρι και τρεις εβδομάδες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν και τελευταία έχουνπροστεθεί νέα ευρήματα από επιστημονικές μελέτες, παραμένουν ακόμα πολλέςαβεβαιότητες όσον αφορά τόσο την πρόληψη, όσο και την θεραπεία του κοινούκρυολογήματος, ενώ συχνά οι έρευνεςκαταλήγουν σε μάλλον αντιφατικά ή ανάμικτα συμπεράσματα.