ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε διαρκείς θεραπείες υποβάλλεται η Μυρτώ στην Λάρισα

Σε θεραπείες λογοθεραπείας για την αποκατάσταση της ομιλίας που έχειαπολεσθεί κατά 100%, κινησιοθεραπείας και εργοθεραπείας για να κινήσει και νασυντονίσει σε ένα βαθμό τις κινήσεις στα μέλη της, δύο φορές ημερησίως, υποβάλλεται συνεχώς η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη.
Σε διαρκείς θεραπείες υποβάλλεται η Μυρτώ στην Λάρισα

Από βαριάκρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε τετραπληγία (δηλαδή αδυναμία κίνησης καιστα τέσσερα μέλη) πάσχει σύμφωνα με την επιστημονική διευθύντρια του ΚέντρουΑποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus, στην Λάρισα, φυσίατρο ΚατερίναΣαραμούρτση, η 17χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη.

Η Μυρτώ υποβάλλεταιήδη σε θεραπείες λογοθεραπείας για την αποκατάσταση της ομιλίας που έχειαπολεσθεί κατά 100%, κινησιοθεραπείας και εργοθεραπείας για να κινήσει και νασυντονίσει σε ένα βαθμό τις κινήσεις στα μέλη της, δύο φορές ημερησίως.

Ταυτόχρονα, τηνεπισκέπτεται καθημερινά ψυχολόγος καθώς χρειάζεται κάθε δυνατή ψυχολογικήστήριξη για να αντέξει την δοκιμασία της.

Σε ό,τι αφορά τηνβελτίωση που έχει παρουσιάσει η κλινική της εικόνα, η 17χρονη δεν έχει πιατραχειοστομία και αναπνέει χωρίς την βοήθεια μηχανήματος. Η τραχειοστομία είχε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή του βαρύτατου τραυματισμού της Μυρτούς και είχεπαραμείνει μέχρι και το μεγαλύτερο διάστημα αποθεραπείας της στις ΗΠΑ. Τρέφεταιόμως ακόμα με σωληνάκι από την κοιλιακή χώρα (γαστροστομία) επειδή δεν έχειανακτήσει ακόμα το αισθητήριο της κατάποσης.

Σε ό,τι αφορά τηνεπικοινωνία της, έχει αρχίσει να έχει αντίληψη και να αντιδρά με τα μάτια καιδιαβάζοντας κάρτες με «ναι» ή «όχι» σε απλές ερωτήσεις. Λόγω του νεαρού τηςηλικίας της, και καθώς ο εγκέφαλος στα παιδιά και τους εφήβους έχει αυξημένεςδυνατότητες αποκατάστασης, υπάρχει μάλιστα η ελπίδα ότι οι θεραπείες στιςοποίες υποβάλλεται, θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της καθημερινότητάς της.

Πλήρηςαποκατάσταση ωστόσο, με την έννοια να επανέλθει στην προηγούμενη ζωή τηςεντελώς υγιής και λειτουργική, δεν θα υπάρξει, κάτι που δήλωσε πριν μερικές ημέρεςστις τηλεοπτικές κάμερες και η τραγική μητέρα της προσερχόμενη στα δικαστήριατης Σύρου.

Το κέντρο αποκατάστασης 200 κλινών Animus, ιδρύθηκετο 2008 παρέχει δωρεάν την διαμονή και όλες τις υπηρεσίες αποκατάστασης τηςΜυρτούς, παρότι ο ΕΟΠΥΥ θα κάλυπτε ένα μέρος αυτών. Η μηνιαία νοσηλείαυπολογίζεται ότι κοστίζει 7000 ευρώ ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είναι να μείνει η17χρονη στο κέντρο επί τουλάχιστον 6 μήνες. Αν ωστόσο συνεχίσει να παρουσιάζειβελτίωση και πέρα των 6 μηνών, τότε οι γιατροί της δηλώνουν έτοιμοι νασυνεχίσουν τις θεραπείες της.