ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ανακουφίζει την Ελλάδα της κρίσης

Ανακούφιση στην δύσκολη εποχή της ύφεσης στην Ελλάδα, έδωσε τα δύο τελευταία χρόνια το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαθέτοντας 77 εκατ. ευρώ από τα 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος που έχει εξαγγείλει, υλοποιώντας συνολικά 204 δωρεές.
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ανακουφίζει την Ελλάδα της κρίσης

Ανακούφιση στην δύσκολη εποχή της ύφεσης στην Ελλάδα, έδωσε τα δύο τελευταία χρόνια το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαθέτοντας 77 εκατ. ευρώ από τα 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος που έχει εξαγγείλει, υλοποιώντας συνολικά 204 δωρεές.

Τον Ιανουάριο του 2012, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) ανακοίνωνε τριετή πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων, επιπλέον των συνήθων δωρεών του, με βασικό στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων συνεπειών της οικονομικής και κατά συνέπεια κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα. Δύο χρόνια αργότερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει πραγματοποιήσει δωρεές που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνολικού ποσού του προγράμματος και έχει διαθέσει €77 εκατομμύρια σε 179 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ)σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας το κοινωνικό έργο που παράγουν και στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των πολιτών να ανταποκριθούν στις εντεινόμενες προκλήσεις και δυσκολίες της κρίσης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη βασική αποστολή του Ιδρύματος για την υλοποίηση δωρεών και προγραμμάτων, ικανών να δημιουργήσουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και να επιφέρουν αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η ουσία της έγκειται στον διττό σκοπό της, καθώς μέσα από τα προγράμματα που στηρίζει, επιδιώκει αφενός να προσφέρει άμεση ανακούφιση στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας, και αφετέρου να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Με γνώμονα αυτό τον διττό στόχο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υλοποιούνται προγράμματα που ενισχύουν τους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των πολιτών για άμεση στήριξη, αλλά και τους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, που δημιουργούν σταθερές βάσεις για το μέλλον.Ειδικότερα, κατά την περίοδο Ιανουάριος 2012-Φεβρουάριος 2014, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διέθεσε €77 εκατομμύρια σε 179 ΜΚΟ από συνολικά 31 πόλεις της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ενεργά την υλοποίηση 204 προγραμμάτων, μέσω των οποίων προσφέρθηκε ουσιαστική βοήθεια στους πλέον ευάλωτους πολίτες, αλλά δημιουργήθηκαν επίσης πολλαπλασιαστικά οφέλη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, τα τελευταία δύο χρόνια:

•Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, υλοποιούνται 143 δωρεές, ύψους €61 εκατομμυρίων.

•Στον τομέα της Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί 25 δωρεές, ύψους €7 εκατομμυρίων.

•Στον τομέα της Παιδείας, ενισχύθηκαν συνολικά 25 προγράμματα, ύψους €7 εκατομμυρίων, και τέλος

•Στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού, δωρεές ύψους €2 εκατομμυρίων συνέβαλαν στην υλοποίηση 11 προγραμμάτων.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Η βαθειά μας πίστη ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να χάσει την αξιοπρέπειά του αλλά και την ελπίδα του, ιδιαίτερα τώρα, και η ειλικρινής μας επιθυμία να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο κινητοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, ώστε να αναλάβει τη συγκεκριμένη επιπλέον πρωτοβουλία και να προσφέρει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στήριξη σε όσους έχουν πληγεί εντονότερα από την κρίση. Ο απώτερος στόχος του Ιδρύματος δεν είναι απλά να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, αλλά να συνδράμει στη δημιουργία μιας κοινωνίας πρόνοιας, όπου η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή θα εμπνέουν και θα καθοδηγούν όλους τους πολίτες και τους δημιουργικούς φορείς του τόπου μας».

Ο πλήρης κατάλογος των δωρεοδόχων μη κερδοσκοπικών οργανισμών και τωνπρογραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίαςβρίσκεται στον ιστότοπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συγκεκριμένο στονακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.snf.org/el/protoboulies/dorees-enantia-stin-krisi/.