ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα αναψυκτικά διαίτης συνδέονται με εμφράγματα και εγκεφαλικά

Όσες γυναίκες μέσης ηλικίας καταναλώνουν δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν
Τα αναψυκτικά διαίτης συνδέονται με εμφράγματα και εγκεφαλικά

Όσες γυναίκες μέσης ηλικίας καταναλώνουν δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καρδιά τους, σύμφωνα με αποτελέσματα πολυετούς έρευνας που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον.

Τα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, αν και πολλές φορές διαφημίζονται ως «υγιεινά» υποκατάστατα εκείνων που περιέχουν ζάχαρη, συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια!

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία από 60.000 και πλέον γυναίκες, ηλικίας περίπου 62 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό παθήσεων της καρδιάς.

Ο δρ. Ankur Vyas του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αϊόβα των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν μία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και του μεταβολικού συνδρόμου.

Μετά από εννιά χρόνια συλλογής στοιχείων βρέθηκε ότι το 8,5% των γυναικών που κατανάλωναν 15 και πάνω αναψυκτικά διαίτης εβδομαδιαία παρουσίασε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές ασθένειες, εμφράγματα, ισχαιμικά επεισόδια, περιφερειακή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες που πίνουν 5-7 αναψυκτικά την εβδομάδα ήταν 6,9% και σε εκείνες που πίνουν 4 την εβδομάδα ήταν 6,8%.