ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μαλλιά του βρέφους αποκαλύπτουν τη ζωή που είχε στην μήτρα

Όπως οι δακτύλιοι στον κορμό ενός δέντρου, έτσι και τα μαλλιά δίνουν πληροφορίες για το παρελθόν του ατόμου. Είναι γνωστό ότι μπορούν να αποκαλύψουν αν κάποιος έχει κάνει πρόσφατα χρήση ναρκωτικών ή απαγορευμένων ουσιών
Τα μαλλιά του βρέφους αποκαλύπτουν τη ζωή που είχε στην μήτρα

Όπως οι δακτύλιοι στον κορμό ενός δέντρου, έτσι και τα μαλλιά δίνουν πληροφορίες για το παρελθόν του ατόμου. Είναι γνωστό ότι μπορούν να αποκαλύψουν αν κάποιος έχει κάνει πρόσφατα χρήση ναρκωτικών ή απαγορευμένων ουσιών. Επίσης μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις ορμόνες και τις περιβαλλοντικές τοξίνες στις οποίες έχει εκτεθεί το άτομο.

Πλέον, χάρη σε έρευνα του πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν-Μάντισον, γνωρίζουμε ότι οι τρίχες του κεφαλιού ενός βρέφους αποκαλύπτουν πληροφορίες για το περιβάλλον της μήτρας μέσα στην οποία αναπτύχθηκε ως έμβρυο κατά την κύηση.

Για την σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτόν το μήνα στην επιθεώρηση Παιδιατρικής Έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρίχες από τα μαλλιά βρεφών μαϊμούδων (της ράτσας rhesus). Ο καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Ψυχολογίας του Κέντρου Harlow, Christopher Coe, υπογράμμισε ότι τα μαλλιά ενός βρέφους αρχίζουν να αναπτύσσονται ένα με δύο μήνες προτού γεννηθεί.

Το τμήμα της τρίχας που είναι πιο κοντά στο κρανίο δίνει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για το περιβάλλον που μεγαλώνει το έμβρυο, ενώ όσο προχωράμε κατά μήκος της τρίχας είναι σαν να παίρνουμε ένα “ορμονικό ιστορικό”.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από τα μαλλιά μαϊμούδων τριών ηλικιακών ομάδων: νεογέννητες μαϊμούδες, μαϊμούδες που έγιναν μητέρες σε νεαρή ηλικία και μαϊμούδες που έγιναν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι νεαρές μητέρες είχαν ηλικία που σε ανθρώπινα χρόνια αντιστοιχεί στα 15 έτη.

Διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της κορτιζόνης (μιας αδρανούς μορφής της κορτιζόλης) ήταν υψηλότερο στις νεαρές μητέρες και τα νεογέννητά τους, από ό,τι στις μεγαλύτερες μητέρες και τα δικά τους νεογέννητα.

Επίσης τα βρέφη των νεαρότερων μητέρων είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρόνης (μιας μορφής οιστρογόνου) και τεστοστερόνης. Μάλιστα τα επίπεδα και των δύο συγκεκριμένων ορμονών ήταν πολύ παρεμφερή μεταξύ αρσενικών και θηλυκών βρεφών.

Ο Christopher Coe διευκρίνισε ότι το σώμα μιας νεαρής, 15χρονης, μητέρας ακόμα αναπτύσσεται και το ίδιο παράλληλα με εκείνο του εμβρύου που κυοφορεί. Ως αποτέλεσμα μητέρα και έμβρυο “ανταγωνίζονται” σε κάποιον βαθμό για να πάρουν τα στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Αυτό δημιουργεί διαφορετικό ορμονικό περιβάλλον στην μήτρα μιας νεαρής από μίας ενήλικης μητέρας.

Η συνεργάτιδα του Coe στην έρευνα και βοηθός ερευνήτρια στο Wisconsin National Primate Research Center, Amita Kapoor πρόσθεσε: “Ο διαβήτης-2, οι μεταβολικές ασθένειες, η στεφανιαία νόσος, ακόμα και οι ψυχιατρικές διαταραχές, ίσως διαμορφώνουν το περιβάλλον της μήτρας”.

Τα όσα συμβαίνουν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στην μήτρα της μητέρας του ίσως να έχει αντίκτυπο στις πιθανότητές του να εμφανίσει κάποια χρόνια ασθένεια αργότερα στη ζωή του.