ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος των αστροναυτών στο διάστημα

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο John Hopkins έδειξε ότι οι αποστολές στο διάστημα επηρεάζουν άμεσα την υγεία των αστροναυτών, αφού μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για να αλλάξουν οι πρωτεΐνες του εγκεφάλου τους και να προκαλέσουν
Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος των αστροναυτών στο διάστημα

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο John Hopkins έδειξε ότι οι αποστολές στο διάστημα επηρεάζουν άμεσα την υγεία των αστροναυτών, αφού μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για να αλλάξουν οι πρωτεΐνες του εγκεφάλου τους και να προκαλέσουν προβλήματα στις γνωστικές τους αντιδράσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα από την έκθεση αρουραίων σε σωματίδια υψηλής ενέργειας, προσομοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις συνθήκες που βιώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Στη συνέχεια, υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε σειρά γυμναστικών ασκήσεων οι οποίες είναι αντίστοιχες με τις κινήσεις και την σωματική άσκηση των αστροναυτών δοκιμών στις διάφορες δραστηριότητές τους στο διάστημα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν ότι οι συνθήκες στο διάστημα δεν επηρεάζουν όλα τα άτομα το ίδιο. Περίπου τα μισά ποντίκια δεν έδειξαν καμία απολύτως αλλαγή. Τα υπόλοιπα άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα μετά από πάροδο 7 εβδομάδων από το τεστ. Από την στιγμή όμως που εμφάνισαν προβλήματα στην εγκεφαλική τους λειτουργία, τα προβλήματα αυτά δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή διαφορά οφείλεται στην ανοχή του κάθε οργανισμού στην ακτινοβολία. Στο διάστημα, οι αστροναύτες που βγαίνουν από το διαστημόπλοιο προκειμένου να κάνουν εξωτερικές εργασίες, δέχονται μεγαλύτερη ακτινοβολία από τους συναδέλφους τους που μένουν πάντα στο εσωτερικό του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν τα ευρήματα της μελέτης αυτής, εφαρμοστούν στον άνθρωπο, τότε ίσως να είναι εφικτό να προσδιοριστεί ο βιολογικός δείκτης που θα βοηθήσει να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος τους κάθε αστροναύτη μπορεί να επηρεαστεί από το ταξίδι στο διάστημα, προτού αυτό πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονας θέλει να «καλλιεργήσει» βλαστοκύτταρα στο διάστημα
http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/305604/epistimonas-thelei-na-kalliergisei-vlastokuttara-sto-diastima/
Το διάστημα προκαλεί... πρόωρη γήρανση!
http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/302702/to-diastima-prokalei-proori-giransi/