ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πασάδες» οι Έλληνες άνδρες, μόνο το 9% φροντίζει το σπίτι

Άλλη μία πανευρωπαϊκή αρνητική θέση κατακτά η Ελλάδα και συγκεκριμένα οι Έλληνες άνδρες.
«Πασάδες» οι Έλληνες άνδρες, μόνο το 9% φροντίζει το σπίτι

Άλλη μία πανευρωπαϊκή αρνητική θέση κατακτά η Ελλάδα και συγκεκριμένα οι Έλληνες άνδρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Οικογένειας στην Ε.Ε.(COFACE) και του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), η Ελλάδα κατέχει τη 2η χαμηλότερη θέση, μετά την Πορτογαλία, στην άνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας του νοικοκυριού και της οικογένειας μεταξύ των δύο φύλων.

Με βάση στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, στις χώρες της ΕΕ, κατά μέσο όρο, ασχολούνται συστηματικά με την οικιακή φροντίδα το 77% των γυναικών και το 24% των ανδρών. Για την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 78% για τις γυναίκες και 9% για τους άνδρες.

Σύμφωνα με την κυρία Κόλλια, «η ίση κατανομή ευθυνών φροντίδας για το σπίτι και την οικογένεια συνιστά πολύ σημαντικό παράγοντα, όχι μόνο για την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και για την αναπτυξιακή δυναμική που προσδίδει στις «εργασιοκεντρικές» δυτικές κοινωνίες, η δυναμική εμπλοκή των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Στην Ευρώπη, οι εργαζόμενες γυναίκες - που είναι ταυτόχρονα μητέρες και νοικοκυρές - είναι κατά μέσο όρο 30% περισσότερες από τους εργαζόμενους άνδρες. Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες απασχολούνται 26 ώρες την εβδομάδα για φροντίδα μελών της οικογένειας και οικιακή εργασία, ενώ οι άνδρες μόνο εννέα ώρες. Τα αντίστοιχα ποσοστά και οι αριθμοί στην Ελλάδα δείχνουν πολύ περισσότερες ώρες απασχόλησης για τις γυναίκες και ελάχιστες για τους άνδρες.

Παράλληλα, η οικονομική κρίση σπρώχνει τις γυναίκες σε κακής ποιότητας θέσεις εργασίας, σε ημιαπασχόληση, σε άτυπες μορφές εργασίας, στη μαύρη αγορά εργασία και στη μη αμειβόμενη, μη αναγνωρισμένη οικιακή εργασία - φροντίδα.

Όπως ανέφερε η γ.γ. Ισότητας των Φύλων «εγκλωβισμένες οι γυναίκες στο ρόλο της σούπερ γυναίκας, στη σημερινή συγκυρία, αναζητούν, ακόμη πιο δυναμικά από τον άνδρα, πρόσθετες πηγές εισοδήματος για να στηρίξουν το νοικοκυριό, διατηρώντας συγχρόνως εξ' ολοκλήρου την οικογενειακή και οικιακή φροντίδα. Επωμίζονται πολλά καθήκοντα, αλλά φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα στη συμφιλίωση εργασίας και οικογενειακής ζωής, σε σχέση με τους άνδρες εργαζόμενους. Αντίθετα, οι άνδρες εμφανίζονται αμετακίνητοι ως προς τις εργασιακές τους συνήθειες και νοοτροπία».

Και ενώ σήμερα, σημείωσε η κ. Κόλλια, οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες από τους άνδρες, με το 60% των πτυχιούχων ΑΕΙ να είναι γυναίκες, ελάχιστες αφήνονται να φθάσουν στα υψηλότερα κλιμάκια των ακαδημαϊκών θεσμών, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Εξακολουθούν να υποαντιπροσωπεύονται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.