ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που αντιστρέφει τις επιπτώσεις στην μνήμη

Μία από τις αιτίες που δεν έχει βρεθεί ακόμα μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για τους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν αλλαγές στις διαβιβάσεις των νευρώνων και απώλεια μνήμης
Αλτσχάιμερ: Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που αντιστρέφει τις επιπτώσεις στην μνήμη

Μία από τις αιτίες που δεν έχει βρεθεί ακόμα μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για τους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν αλλαγές στις διαβιβάσεις των νευρώνων και απώλεια μνήμης στα αρχικά στάδια της νόσου.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Universitat Autònoma de Barcelona ανακάλυψαν τον κυτταρικό μηχανισμό που εμπλέκεται στην απώλεια της μνήμης και κατάφεραν να αναπτύξουν μια γονιδιακή θεραπεία που αντιστρέφει την διδικασία σε πειραματόζωα με αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η θεραπεία βασίζεται στην έγχυση στον ιππόκαμπο (μία περιοχή του εγκεφάλου απαραίτητη για την επεξεργασία της μνήμης) ενός γονιδίου, το οποίο προκαλεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που, σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, είναι μπλοκαρισμένη. Πρόκειται για ττην πρωτεΐνη “Crtc1”. Η αποκατάσταση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης βοηθάει την διαβίβαση σημάτων στους νευρώνες του εγκεφάλου, τα οποία απαιτούνται για την ενεργοποίηση των γονιδίων που εμπλέκονται στον μηχανισμό της μνήμης.

Για να εντοπίσουν της πρωτεΐνη Crtc1, οι ερευνητές σε συνέκριναν τα γονίδια στον ιππόκαμπο υγιών ποντικιών (ομάδα ελέγχου) με εκείνη των ποντικών που είχαν αναπτύξει τη νόσο. Μέσω μικροτσίπ DNA, εντόπισαν τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που εμφανίστηκαν σε καθένα από τα πειραματόζωα σε διάφορα στάδια της ασθένειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια που εμπλέκονται στην απώλεια της μνήμης ήταν ίδια με εκείνα που ρυθμίζουν την πρωτεΐνη Crtc1. Μία από τις ιδιότητες της πρωτεΐνης αυτής είναι ότι ελέγχει τα γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και με τον καρκίνο. Η μεταβολή αυτών των γονιδίων θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια μνήμης στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σε άτομα με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο σχηματισμός συσσωματωμάτων αμυλοειδούς πλάκας, μια διαδικασία γνωστή κατά την έναρξη της νόσου, εμποδίζει την σωστή παραγωγή και λειτουργία της πρωτεΐνης Crtc1.

“Όταν η πρωτεΐνη Crtc1 μεταβάλλεται, τα γονίδια που ευθύνονται για τις συνάψεις ή συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον ιππόκαμπο δεν ενεργοποιούνται και ο εγκέφαλος αδυνατεί να εκτελέσει τις διαδικασίες της μνήμης” υποστηρίζει ο Carlos Saura, ερευνητής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και επικεφαλής της έρευνας . Σύμφωνα με το ίδιο “Αυτή η μελέτη ανοίγει νέες προοπτικές για την θεραπευτική πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι έχουμε αποδείξει ότι μια γονιδιακή θεραπεία η οποία ενεργοποιεί την πρωτεΐνη Crtc1 είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης σε πειραματόζωα”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuroscience.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο καφές προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Ένα γονίδιο προδιαθέτει περισσότερο τις γυναίκες για Αλτσχάιμερ

Αυξημένος χαλκός στο αίμα = Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Η πρώτη εξέταση που προβλέπει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα